Skip to main content

Laaggeletterdheid: Tools - online

Landelijk telefoonnummer Stichting Lezen & Schrijven

Wil je contact opnemen met Stichting Lezen & Schrijven?
Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor een taalcursus?
Je kunt dit doen via bovenstaand (gratis) nummer: 0800 023 44 44.
Of meld je aan via de website.

Pharos/Gezondheidsboek

Voor veel nieuwkomers in Nederland is het Nederlandse gezondheidssysteem lastig. Ze kennen bijvoorbeeld de huisarts niet. Eigen risico en eigen bijdrage zijn vaak ook nieuw. Het herziene Gezondheidsboek – Wie helpt mij als ik ziek ben? Wat kan ik zelf doen? geeft begrijpelijke en
laagdrempelige informatie over ziek zijn en zorg krijgen in Nederland. Download het gratis en geef het mee.

Pharos/Checklist en Beoordelingsinstrument

 
Pharos ontwikkelde twee online instrumenten om je voorlichtinsmateriaal mee te testen: een checklist en een beoordelingsinstrument. Want is jouw folder, app, website of e-Health wel voor iedereen te begrijpen? Deze twee online instrumenten helpen je hierbij. Veel informatie- en voorlichtingsmateriaal is voor maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland niet toegankelijk en begrijpelijk genoeg. Wat moeten ze doen na het lezen, bekijken of beluisteren ervan? Mensen die Nederlands niet als eerse taal hebben, laaggeletterd zijn of een laag abstractieniveau weten dit vaak niet. Daarom is het belangrijk dat je je voorlichtingsmateriaal test. Zo zorgen we er samen voor dat alle folders, apps, e-Healths, websites en andere materialen voor iedereen te begrijpen zijn. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Coronavirus - promotiemateriaal

Voor laaggeltterden is promotiemateriaal over het Corona virus ontwikkeld: video's pamfletten en brochures.
Klik op onderstaande afbeelding.

Stichting lezen en schrijven

GGD Gelderland-Zuid Menukaart Nijmegen

Menukaart laaggeletterdheid voor basisscholen in de regio Nijmegen.
De menukaart bestaat uit 7 onderdelen. In elk deel staan activiteiten die horen bij een bepaald doel. De school kan bepalen welk(e) doel(en) ze nastreven en welke bijbehorende activiteiten ze willen uitvoeren. De menukaart is, net als in een restaurant, zo gemaakt dat de activiteiten bijna allemaal onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedaan. Ook de volgorde ligt niet vast.

Direct duidelijk en schrijftips

Voor veel burgers is het taalgebruik van de overheid te moeilijk. Ze kunnen er niet uit afleiden wat hun rechten zijn en wat de overheid van hen verwacht. De campagne direct duidelijk wil daar iets aan doen. Op deze site vind je tips en checklists voor schrijf- en beeldtaal.

Voorbeeldboekje screenen op basisvaardigheden