Skip to Main Content

CINAHL: Zoekopdracht opbouwen

Zoeken naar verpleegkundige literatuur

Bouwsteenmethode

Op de vorige pagina's is uitgelegd hoe je CINAHL Subject Headings (ofwel Medical Headings) zoekt, en hoe je de titel en het uittreksel van artikelen doorzoekt. Als alle onderdelen eenmaal in de zoekgeschiedenis staan kunnen deze gecombineerd worden tot een complete zoekopdracht. Hiervoor maken we gebruik van de "bouwsteenmethode". Hierdoor komt je zoekstring er als volgt uit te zien:

Element 1: ([Medical Heading] OR [Title en Abstract])

                   AND

Element 2: ([Medical Heading] OR [Title en Abstract])

                   AND

Element 3: ([Medical Heading] OR [Title en Abstract])

Deze methode zorgt ervoor dat uit elk element iets in een artikel moet zitten om gevonden te worden. Je kunt deze zoekstring direct in CINAHL opbouwen, of eerst in word maken. Het is hoe dan ook verstandig om je zoekactie tussendoor op te slaan, na een kwartier inactief te zijn of na het venster gesloten te hebben wist CINAHL namelijk je zoekgeschiedenis.

Zoekactie opbouwen in CINAHL

 

 

 

 

 

In het scherm ‘Zoekhistorie’ kun je zoekacties combineren door de zoekacties aan te vinken en op ‘Search with AND’ of ‘Search with OR‘ te klikken. Om je zoekstring op de juiste manier op te bouwen combineren we eerst bij elk element de Medical Heading met de Title-abstract door deze te selecteren en te klikken op 'search with OR'. Deze nieuwe zoekstring komt vervolgens ook in je geschiedenis te staan. Je kunt nu ook zien hoeveel zoekresultaten elk afzonderlijk element oplevert. 

Als alle elementen in je geschiedenis staan kun je deze allemaal tegelijkertijd selecteren en klikken op 'search with AND'. Je zoekstring is nu compleet. Het is ook mogelijk om te zien hoeveel resultaten afzonderlijke combinaties van elementen opleveren.

Om te voorkomen dat je zoekactie verloren gaat is het verstandig om complete elementen (combinaties van Medical Headings en Title/abstract termen) te kopiëren en in een word-documentje te plaatsen. Op deze manier zijn ze gemakkelijk terug te vinden en is het gemakkelijk om nog zoektermen toe te voegen mocht dit nodig zijn. 

Zoekactie opbouwen in Word

In Word kun je jouw zoekactie gemakkelijk opbouwen:

  1. Plaats  alle title/abstract termen van één concept achter elkaar en verbind  deze met OR;
  2. Kopieer de bovenstaande string en zet deze achter de eerste string.
  3. Zet vóór elke zoekterm de eerste keer TI (voor title) en de tweede keer AB (voor abstract)
  4. Kopiëer de Medical Heading uit je CINAHL zoekgeschiedenis en verbind deze met OR. Wanneer je ook de onderliggende termen mee wil nemen in je zoekopdracht vergeet dan niet om de + ook over te nemen. 
  5. Herhaal dit voor alle andere elementen
  6. Plaats de elementen in je zoekgeschiedenis en verbind ze met AND

Het voordeel van deze manier van zoeken is dat je gelijk je zoekactie hebt opgeslagen. Het nadeel is dat omdat je meer zelf aan het typen bent je sneller foutjes maakt.

Voorbeeld van zoekactie in CINAHL

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een zoekactie die bestaat uit de volgende elementen:

P: postoperatieve complicaties

I: kauwgom kauwen

O: preventie darmobstructie

 

(MH "Surgical patients" OR TI Postoperative OR TI "Surgical patient*" OR AB Postoperative OR AB "Surgical patient*")

AND

(MH "chewing gum+" OR TI "chewing gum" OR AB "Chewing gum")

AND

(MH "intestinal obstruction+" OR TI "Intestinal obstruction*" OR TI "Bowel obstruction*" OR TI "bowel motility" OR TI Ileus OR AB "Intestinal obstruction*" OR AB "Bowel obstruction*" OR AB "bowel motility" OR AB Ileus)