Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

SWD themagids - Jeugd: Links

Gids met informatie rond de thema's opvoeden en opgroeien + wet- en regelgeving + jeugdhulpverlening

Links

Een selectie aanbevolen websites. Zelf een goede website gevonden die hier niet genoemd wordt? Link die niet werkt? Laat het weten aan Arjan Doolaar, informatiespecialist Sociale Studies Deeltijd.

Laatste aanvulling: 30 maart 2020

Jongerenroutes in de jeugdhulp

Interactieve website van LOC Jeugd met informatie voor jongeren over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Hulpverleners kunnen ook samen met een jongere de jongerenroutes doornemen en kijken naar de stappen die gezet kunnen worden. Voor ouders is er cliëntroutes.

Ouders.nl

Electronisch tijdschrift, onafhankelijke website en service-organisatie voor ouders van kinderen van -1 tot 18+, de grootste ouders-community van Nederland.

Bevat onder meer artikelenopinie, en columns. Een abonnement op de wekelijkse online nieuwsbrief is gratis.

Samen1Plan

Online hulpverleningsplan voor zorgtrajecten, ontwikkeld door hulpverleners en cliënten, waarbij meerdere hulpverleners, familieleden en vrienden betrokken zijn.

Stichting Samen1Plan is in januari 2016 opgericht door een aantal partijen waaronder het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en (bedenker) Molendrift.

Academische Werkplaatsen Jeugd

Initiatief van ZonMw Jeugd samen met de 13 Academische Werkplaatsen Jeugd, die gemeenten en praktijkorganisaties ondersteunen bij de transformatie in de jeugdsector.

Laat je inspireren door nieuwe kennis waarmee je in jouw regio de jeugdhulp effectiever kunt maken, onder andere met infographics.

Zorg voor de Jeugd

undefinedDe zorg voor jeugd samen steeds beter maken is het doel van dit programma waarin professionals, gemeenten, Rijk, cliënten- en jeugdhulporganisaties samenwerken in de lokale praktijk.

Bekijk het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd (pdf, 68 pagina's) of de zes doelen.

StatLine

Elektronische databank van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) om zelf tabellen en grafieken samen te stellen aan de hand van gegevens over economie en samenleving.

De informatie is gratis en kan worden geprint of gedownload. Bekijk gegevens per thema of recente cijfers per thema.

Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming

Richtlijnen voor Jeugdhulp en Jeugdbescherming zijn er om de professional te ondersteunen in het dagelijkse werk door middel van onderbouwde aanbevelingen.

De richtlijnen op basis van wetenschap, praktijkkennis en ervaringskennis zijn ontwikkeld op initiatief van de beroepsverenigingen NIP, BPSW en NVO.

Ouders Centraal

Louise van den Broek en Jan de Graaf (onder meer redactie Vroeg) bieden professionals informatie om een goede samenwerkings-relatie met ouders op te bouwen.

Het online platform bericht over actuele ontwikkelingen, methodieken, onderzoeksbevindingen en praktijkvoorbeelden.

Ik vermoed huiselijk geweld

Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling voor slachtoffers en plegers, bezorgde omstanders en professionals. De website geeft antwoorden op vragen en advies.

Opvolger van de Steunpunten Huiselijk Geweld en het Advies en Meldpunt kindermishandeling.

Kijk in je brein

Ontdek wat hersenwetenschappers en gedragsonderzoekers weten over de adolescentie en wat er dan in het (puber)brein gebeurt. De website is gemaakt door de Universiteit Leiden.

De artikelen zijn geschreven door wetenschappers die onderzoek doen en zijn gebaseerd op (actuele) inzichten uit de wetenschap.

Integraal Werken in de Wijk (IWW)

Programma om kennis te verzamelen over de integrale aanpak van meervoudige vragen en problemen met als doel beleidsmakers en professionals inzicht geven in wat werkt.

Bekijk publicaties van dit samenwerkingsverband tussen Movisie, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugdinstituut, Vilans en Werkplaatsen Sociaal Domein.