Skip to Main Content

Master Pedagogiek - Literatuuronderzoek: PsycINFO

PsycINFO - algemene informatie

Met de databank PsycINFO kunnen studenten, docenten en lectoren nog beter kwalitatief hoogwaardig onderzoek doen binnen de HAN. PsycINFO biedt toegang tot ruim 4 miljoen referenties en meer dan 2500 tijdschriften op het gebied van psychologie. Het gaat over sociale en gedragswetenschappen, die o.a. toe te passen zijn binnen andere vakgebieden zoals social work, sociologie, pedagogiek, verpleegkunde en HRM.

Het is een Engelstalige databank dus ook je zoektermen moeten Engelstalig zijn. Er staan voornamelijk referenties in. De fulltext van de artikelen is echter vaak via HANQuest of Google Scholar op te zoeken. Maar je kunt daarvoor ook altijd contact opnemen met iemand van HAN Studiecentra.

Producent van PsycInfo is the American Psychological Association, de organisatie die ook de APA-richtlijnen heeft opgesteld.

PsycINFO - feiten

 

PsycINFO bevat verwijzingen naar tijdschriftartikelen, boeken en hoofdstukken op het gebied van de gedrags- en sociale wetenschappen.

- bevat meer dan 2000 Engelstalige tijdschriften op het gebied van de psychologie

- PsycINFO ontsluit sinds 1967 wetenschappelijke informatie op het gebied van de psychologie
 

- meer wetenswaardigheden vind je hier.

Zoeken met Title/abstract


 

 

 

 

 

PsycINFO zoekt standaard in de titel, samenvatting en trefwoorden van de de zoekterm die is ingevoerd in de zoekregel. Om alleen te zoeken in de titel en/of samenvatting, is het nodig om de zoektermen dubbel in te voeren: één zoekregel voor het zoeken op TI Title en één voor het zoeken op 'AB Abstract'. Achter elke zoekregel kun je het betreffende veld selecteren uit het drop-down menu. Combineer hierna de beide zoekregels met 'OR'.

In elke zoekregel kun je meerdere synoniemen invoeren, gescheiden door OR. Om een woordgroep te zoeken, gebruik je in PsycINFO -net als in PubMed- dubbele aanhalingstekens, bijvoorbeeld “bipolar disorder”.

Hoe vind je Thesaurus-termen?

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn drie manieren om Thesaurustermen van PsycINFO te vinden:

- vink het vierkant Suggest Subject Terms aan;

- klik op Thesaurus op de blauwe balk helemaal bovenin.

- als de naam van de Thesaurusterm al bekend is, is het mogelijk om de term rechtstreeks in de zoekregel in te geven door het veld MH MeSH Subject Heading te selecteren.

 

In de tutorials hieronder staat dit verder uitgelegd, gevolgd door de stappen die hierna volgen. Aangezien het zoeken in CINAHL en in PsycINFO binnen Ebsco veel op elkaar lijkt, geven onderstaande tutorials voor CINAHL goede informatie voor het zoeken in PsycINFO.

Wanneer gebruik je PsycINFO?

  • je bent op zoek naar informatie op het gebied van de psychologie
  • je wilt een interventie onderzoeken.
  • je wilt een review, meta-analyse of praktijkgericht onderzoek uitvoeren.
     

 

 

 

 

 

 

 

Waarom zoek je met title/abstract?

- als een zoekterm in de titel of de samenvatting staat, zal het waarschijnlijk tot de belangrijkste onderwerpen van het artikel behoren.

- om zo volledig mogelijk te zijn in je zoektocht, bijvoorbeeld bij een systematic review of een meta analyse.

 

 

 

Thesaurus

Door de thesaurus (synoniemenwoordenboek) van PsycInfo te gebruiken, kun je je zoekresultaten aanzienlijk aan scherpen.

Hier vind je de link naar een tutorial die dit principe haarscherp uitlegt.

Toegang tot PsycINFO

Binnen de HAN zoek je in PsycINFO met Ebsco.

Ga naar de databank PsycINFO via de website van de HAN Studiecentra of via de LibGuides. Zo heb je direct toegang tot de full text van de artikelen.

Let op! Ga niet naar PsycINFO via Google. Als je via Google naar PsycINFO gaat, kom je niet bij de database. Je hebt pas toegang na inlog met jouw HAN-account.