Skip to Main Content

Informatievaardigheden - algemeen: 6: Informatiebronnen

Vinden (waar) - Basis Informatievaardigheden

Fysieke bronnen

Boeken en tijdschriften
Boeken en tijdschriften zijn terug te vinden via diverse catalogi, waaronder de catalogus Studiecentra HAN en Picarta.
Bij ieder document wordt de plaatsingscode aangegeven, zodat je kunt zien waar het document zich bevindt.

In de Catalogus van de Studiecentra HAN vind je alle materialen die aanwezig zijn binnen de verschillende vestigingen van de studiecentra. Je kunt de catalogus raadplegen via de website van de Studiecentra.

Let op: Tijdschriftartikelen zijn niet opgenomen in de HAN catalogus. Hiervoor kun je andere bibliografische databases raadplegen, bijvoorbeeld HANQuest of Google Scholar. Ook deze is te benaderen via de website van de Studiecentra.

Tijdschrifttitels staan wel in de catalogus.
Door het grote aantal zijn de digitale tijdschriften niet allemaal opgenomen in de catalogus. Deze titels kun je vinden bij online tijdschriften.

Welke informatiebronnen passen bij je literatuuronderzoek?

Je hebt je zoektermen bepaald en wilt je zoekopdracht starten, maar in welke bronnen begin je met zoeken? De eerste vraag die je jezelf zal moeten stellen is welke soort informatie je zoekt. Bijvoorbeeld: nieuws, statistische informatie, onderzoeksresultaten, feiten of meningen?

Vaak bepaalt je probleemstelling de soort informatie die je nodig hebt voor je onderzoek.
Zodra je zoektermen hebt en weet welke soort informatie je nodig hebt, kun je nadenken over een geschikte informatiebron.

Welke informatie? Welke soorten informatie? Mogelijke bronnen binnen de HAN
Actuele informatie Krantenartikelen Nexis Uni ...
Recente wetenschappelijke informatie Wetenschappelijke tijdschriftartikelen, onderzoeksverslagen HANQuest, databanken, Google Scholar, HBO Kennisbank, ...
Onderzoeksresultaten Tijdschriftartikelen, proefschriften, afstudeerverslagen, projectbeschrijvingen HANQuest, databanken, Google Scholar, HBO Kennisbank, ...
Achtergrond informatie (globaal) Boeken, documentaires, tv, programma's, websites, tijdschrift, artikelen, ... Catalogus Studiecentra HAN, WorldCat, Databanken, Google, Google Scholar, Academia, websites,...
Statistische informatie (feiten) Statistieken, jaarverslagen, ... Websites van instanties, overheidsinstellingen of onderzoeksinstellingen, Google Scholar, ...

Zie  www.han.nl/studiecentra voor het volledige bronnen overzicht

Digitale bronnen

Zoekmachine HANquest
Met HANQuest doorzoek je in één keer een groot deel van de informatiebronnen die de Studiecentra aanbieden. Je kunt algemeen zoeken of je beperken tot een vakgebied.

Digitale bronnen
Naast full-text databanken zijn er talrijke databanken met feiten en gegevens. Voorbeelden hiervan zijn databanken met adressen, statistieken, materiaalgegevens en normen.
Algemene databanken binnen de HAN zijn bijvoorbeeld ( inloggen met je HAN account via de website van Studiecentra HAN):

Academic Search, Science direct,  Springerlink, Web of Science, Wiley Online Library

E-books
De HAN heeft een groeiende collectie e-books. Die staan in de catalogus of in de libguide speciaal voor studieboeken.

Kranten
Kranten bieden uitstekende actuele informatie, maar er is ook veel informatie te halen uit oudere nummers van kranten en tijdschriften. Via de website van de studiecentra heb je toegang tot:
- LexisNexis Newsportal (digitaal archief van nationale, regionale en internationale dagbladen en tijdschriften)

Scripties
Scripties van oud-studenten van een groot aantal opleidingen zijn te vinden in de HBO Kennisbank (afstudeerverslagen van diverse Nederlandse hogescholen)

Beeld en geluid
Informatie wordt natuurlijk niet alleen maar geschreven: audiovisueel materiaal kan ook heel veel nuttige informatie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan documentaires en actualiteitenprogramma’s op televisie.
De studiecentra van de HAN bieden ook toegang tot streaming video; dit is audiovisueel materiaal dat je via het internet kunt bekijken. Bijv.:  Han Video en Academia