Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PED - Literatuuronderzoek (zoek)tips en tutorials: Zoektermen

Ondersteuning bij literatuuronderzoek voor HAN pedagogiek studenten, door de HAN studiecentra

Zoektermen bepalen met hulp van HANQuest

Wanneer je in HANQuest zoektermen invult, krijg je allerlei suggesties voor andere gerelateerde termen in een uitrol menu. Als je de zoekopdracht gegeven hebt kun je tevens kijken bij onderwerp en hiermee je zoektermen verfijnen.

Zoektermen bepalen met hulp van PubMed

Met behulp van de MeSH database in PubMed kun je makkelijk (wetenschappelijke) synoniemen, nauwere, bredere en verwante termen zoeken en vinden.

Zoektermen bepalen met hulp van de databank ERIC

Met  behulp van de databank  ERIC kun je ideeen opdoen voor synoniemen, bredere, nauwere en verwante termen. Klik in de databank het vakje "Termen voor onderwerp voorstellen" aan. Toegang tot alle databanken loopt via de website van de HAN Studiecentra. Zoek in de databanken op ERIC. Het kan zijn dat je jouw HAN Account moet invullen voor toegang.

Zoektermen bepalen met overige hulpmiddelen

Bouwsteenmethode

Neem je gevonden zoektermen op in een schema (bouwsteenmethode) zodat je inzicht krijgt in de terminologie die relevant is voor jouw onderzoeksvraag, bestaande uit synoniemen, bredere, nauwere, verwante termen en vertalingen. Deze termen hebben allemaal een rol in de uiteindelijke zoekacties die je uitvoert.

Op zoekstrategieen zie je uitleg over Booleaans zoeken met AND en OR. De horizontale termen in onderstaand schema combineer je met AND en de verticale met OR.

Uitgaande van de zoekvraag: "Wat zijn effectieve middelen om de eigen kracht van kinderen met autisme te vergroten?" kan je zoektermen schema er als volgt uit zien;

Bouwsteenmethode
  Eigen kracht Kinderen Autisme
Synoniem Empowerment, Zelfsturing, ... Minderjarigen, ... ASS, Autisme spectrum stoornis, ...
Bredere term     Ontwikkelingsstoornis, ...
Nauwere term  

Kleuters, Adolescenten, 

Tieners, ...

Syndroom van Asperger, PDD-NOS, ...
Verwante term Zelfregie, Zelfredzaamheid, ... Jeugd, ...  
Vertalingen Empowerment, Self-determination, Self-support, Self-reliance, Self-managing, Independence, Autonomy, ...

Children, Teenagers,

Adolescents, Youth, Kids, ...

Autism, Autism Spectrum Disorder, Pervasive Developmental Disorder, Autistic Disorder, Aspergers Syndrome, ...