Skip to Main Content

Social Work jaar 1 - zoeken en vinden van betrouwbare literatuur: Verwerken en verwijzen: APA

Wat is APA?

APA  is de afkorting van een Amerikaanse beroepsvereniging voor psychologen, the American Psychological Association. Deze organisatie heeft richtlijnen ontworpen voor bronvermelding en de HAN heeft voor dit systeem gekozen.  De HAN Studiecentra ondersteunen je daarbij optimaal en in de themaboxen onder dit tabblad vind je alle mogelijke vormen van kennis en hulp op dit gebied. 

Hoe leer je het?

Je kunt echt alles over de APA-richtlijnen opzoeken. Wil je APA gestructureerd aanleren, begin dan met de weblecture, daarin word je online alles geleerd over de basis van APA. Ga dan door naar de oefeningen in de vorm van de 2 quizzen. Om je basiskennis te toetsen kies je voor de quiz APA-basiskennis, voor een stuk verdieping kies je voor de quiz APA-Gevorderden. En kijk bij het onderdeel 'Alles over APA' waar je informatie kunt vinden over de richtlijnen op de website, in de gratis download van de richtlijnen en in het blog.

Tot slot: je kunt ook altijd hulp vragen aan de informatiespecialisten of bij het auteursrecht informatiepunt. Veel succes en plezier toegewenst.

Waarom bronnenvermelding?

Je bent zover: je hebt je onderwerp voor je verslag helder, je zoekvraag en -termen scherp, en je hebt betrouwbare literatuur gevonden..... Je begint met schrijven en je onderbouwt je verslag met kennis van anderen. Je gebruikt dus stukjes tekst uit je gevonden bronnen: je neemt ze letterlijk over (citeren) of je geeft ze in je eigen woorden weer (parafraseren). In je tekst vermeld je tussen ronde haken de auteur(s) en het jaartal. En je maakt een literatuurlijst op alfabetische volgorde volgens de APA-richtlijnen. 

 

Pas op voor plagiaat
Je mag/moet gebruik maken van de kennis van vakdeskundigen en wetenschappers. Dat is toegestaan mits je aan een hele belangrijke voorwaarde voldoet: je moet je bronnen vermelden. In je tekst en overeenkomstig in je bronnenlijst. Het is echt heel belangrijk dat je je bronnen vermeldt. Doe je dat niet, dan overtreed je het auteursrecht en maak je je schuldig aan plagiaat. En dat is niet alleen strafbaar maar ook nog eens allesbehalve professioneel als je net doet alsof het jouw kennis is. Het is juist professioneel als je laat zien van wie je deze kennis hebt overgenomen en binnen welke context jij het hebt toegepast.