Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PubMed: 3. Zoeken met MeSH

E-learning

Video zoeken met MeSH (3:46 min)

Tekst uit video PubMed MeSH

Wat is MeSH? 

Om artikelen in Pubmed beter vindbaar te maken, worden de meeste artikelen voorzien van extra trefwoorden. Dit heet MESH. Deze trefwoorden worden handmatig toegevoegd aan een artikel door medewerkers van de NLM, de National Library of Medicine. Om te voorkomen dat iedere medewerker een andere term gebruikt voor hetzelfde concept, zijn hier vooraf afspraken over gemaakt. Wanneer ik bijvoorbeeld een artikel wil gaan taggen met iets over een bloedneus, dan heb ik de keuze uit nose bleed, epistaxis en nasal bleeding. Daarom heeft de NLM een voorkeursterm aangewezen. Dit zijn de zogeheten MESH-termen. MESH staat voor medical subject headings. In Pubmed ziet een artikel met meshtermen er zo uit: 

 

Hoe weet ik nu welke term ze in Amerika bedacht hebben als MeSH-term?

Dit kan ik opzoeken in de MeSH-databank. Ik ga naar de MeSH-databank en ik zoek op nose bleed. Het blijkt dat bij de NLM Epistaxis de voorkeursterm is. We hebben nu dus niet op artikelen gezocht, maar alleen maar gekeken wat de voorkeursterm is. Het kan overigens zijn dat je nu in een scherm terecht komt met zoekresultaten. Dan zijn er mogelijk meerdere termen relevant. Als je op de titel klikt, kom je alsnog op de pagina van de betreffende term terecht. 

 

Wat kan ik op deze pagina vinden?

Allereerst is er een omschrijving van de voorkeursterm. Daarnaast zie je iets lager ook een lijst met entry terms staan. Helemaal onderin zie de MeSH-termen in een boomstructuur. 

 

Hoe zoek ik met een MeSH-term? 

Ik klik op add to searchbuilder en vervolgens op search pubmed. Ik krijg nu een pagina te zien met zoekresultaten en ik zie dat er tussen vierkante haken MESH bij staat. Hierdoor weet ik dat het gelukt is. Voordeel, ik weet zeker dat de MeSH-term over dit onderwerp gaat. Beperkingen: wees je er van bewust dat nog niet alle artikelen van MesSH-termen voorzien zijn. Je bent dus zeker niet compleet. Ik heb nu op een enkele MeSH-term gezocht, maar ik wil meerdere termen gaan combineren. Hoe dat werkt wordt in het filmpje zoekacties combineren uitgelegd. 

Verschil PubMed en CINAHL

In PubMed worden nauwere termen van de MeSH-term automatisch meegenomen in de zoekactie.

In CINAHL is dit niet het geval. Daar kies je voor uitbreiden of explode om de onderliggende of nauwere termen mee te nemen in de zoekactie.

Wat zijn MeSH-termen?

Medical Subheadings (MeSH) zijn trefwoorden die aan een artikel zijn toegevoegd. Die trefwoorden kun je vergelijken met een tag die is toegekend aan bijvoorbeeld een foto op Facebook. Met die tag kun je vergelijkbare documenten vinden. De MeSH-terms of tags worden handmatig toegevoegd aan een artikel. De MeSH-term is de voorkeursterm.

Voordelen MeSH:

 • De term is altijd relevant;
 • Het levert één term op voor spellingsvarianten en synoniemen;
 • Nauwere termen worden standaard meegenomen;
 • MeSH vindt ook artikelen die geen samenvatting hebben.

 

Nadelen MeSH:

 • MeSH wordt door mensen toegekend (niet door computers) en bevat dus soms menselijke fouten;
 • Sommige begrippen hebben geen MeSH-term, zoals specifieke interventies of nieuwe ontwikkelingen;
 • Aan nieuwe artikelen is (nog) geen MeSH-term toegevoegd. Dit duurt doorgaans 6 tot 8 weken;
 • Alleen met MeSH zoeken is onvolledig. Het is belangrijk om ook vrije termen toe te voegen. Dit komt in de volgende stap aan bod.

Hoe vind je MeSH-termen?

 

 

 

 

 

 

 

Om MeSH-termen te vinden, volg je de volgende stappen:

 1. Voer in het startscherm de zoekterm in waar je de MeSH-term van wilt hebben;
 2. Rechtsonder zie je de term Explore en direct daaronder zie je MeSH. Klik hierop;
 3. Nu zit je in de MeSH-database en kun je de gewenste term bekijken.