Skip to Main Content

PubMed: 2. Medical Subject Headings (MeSH)

E-learning

Wat zijn MeSH-termen?

Medical Subheadings (MeSH) zijn trefwoorden die aan een artikel zijn toegevoegd. Die trefwoorden kun je vergelijken met een hashtag die is toegekend aan bijvoorbeeld een foto op Instagram. Met die tag kun je vergelijkbare documenten vinden. De MeSH-terms of tags worden handmatig toegevoegd aan een artikel. De MeSH-term is de voorkeursterm.

Voordelen MeSH:

  • De term is altijd relevant;
  • Het levert één term op voor spellingsvarianten en synoniemen;
  • Nauwere termen worden standaard meegenomen;
  • MeSH vindt ook artikelen die geen samenvatting hebben.

Nadelen MeSH:

  • MeSH wordt door mensen toegekend (niet door computers) en bevat dus soms menselijke fouten;
  • Sommige begrippen hebben geen MeSH-term, zoals specifieke interventies of nieuwe ontwikkelingen;
  • Aan nieuwe artikelen is (nog) geen MeSH-term toegevoegd. Dit duurt doorgaans 6 tot 8 weken;

Verschil met andere databanken

Het grootste verschil tussen PubMed en andere databanken is de gebruikte MeSH termen. Deze kunnen verschillen afhankelijk van het vakgebied waarop een databank zich focust of de voorkeur van de databank.

PubMed neemt daarnaast de MeSH-termen die onder een andere MeSH-term vallen ook automatisch mee. In enkele andere databanken zoals CINAHL en APA Psycinfo moet je hiervoor eerst een vinkje aanklikken bij 'explode'. 

Hoe vind je MeSH-termen?

 

 

 

 

 

 

 

Om MeSH-termen te vinden kun je het beste naar de startpagina van PubMed gaan. Onder het kopje 'explore' staat hier de MeSH-database. In de zoekbalk kun je vervolgens een zoekterm invullen, waarop PubMed op zoek gaat naar MeSH-termen die hieraan gerelateerd zijn.

Als je op de gesuggereerde MeSH-term klikt krijg je een scherm te zien met een verdere beschrijving van de MeSH-term. Hierin staat onder andere:

  • Een korte omschrijving van de MeSH-term
  • Aan welke nauwere en bredere termen de MeSH-term gerelateerd is
  • Een lijst met 'Entry-terms': enkele synoniemen van de MeSH-term

De Entry-terms zijn erg handig om over te nemen en in bijvoorbeeld een word-documentje te plaatsen. Deze termen kun je namelijk ook gebruiken als synoniemen om op te zoeken in de titel en het uittreksel (abstract). 

Als je de MeSH term wil gebruiken dan kun je rechtsbovenin op 'add to search builder' klikken, en vervolgens op 'search pubmed'. De MeSH-term staat nu in je zoekgeschiedenis, waar deze later toegevoegd kan worden aan de rest van het zoekelement. 

Video zoeken met MeSH (3:46 min)