Skip to Main Content

PubMed: 1. Zoekvraag en zoekschema

E-learning

Het zoekschema

Een goede zoekvraag bestaat uit een aantal verschillende elementen; onderdelen die sowieso in de resultaten van je zoekactie moeten terugkomen. Om zoveel mogelijk artikelen te vinden die antwoord geven op de zoekvraag kun je per element ook relevante synoniemen, verwante, nauwere en bredere termen opnemen. Elementen kunnen bijvoorbeeld de verschillende letters van een PICO of DDO zijn. 

Het invullen van een zoekschema kan helpen bij het structureren van je zoekvraag. Een leeg zoekschema kan hieronder gedownload worden. In het logboek beschrijf je ook de afwegingen die je rondom jouw search maakt. Dit is zeker voor later handig: je weet waarom je welke keuzes hebt gemaakt. Daarnaast is dit een verantwoording van jouw zoekstrategie.

Hieronder is een voorbeeld van een zoekvraag verder uitgewerkt. Ook deze vraag bestaat uit een aantal verschillende elementen die zijn opgenomen in een schema.

PICO-vraag

Een PICO-vraag kan je helpen om een klinische vraag op een systematische manier te beantwoorden. PICO staat voor de volgende elementen:  

  • Patient 
  • Intervention 
  • Comparison 
  • Outcome  

De C is overigens met name bij diagnostische vragen niet altijd nodig. 

Niet elke vraag voor PubMed is per definitie een klinische vraag. In PubMed kun je ook op zoek gaan naar artikelen voor een onderzoeksvraag bij een praktijkgericht onderzoek. Om die reden staan in het zoekschema elementen of concepten genoemd, in plaats van een uitwerking in de P, de I, de C en de O. Het schema is dan ook te gebruiken voor elke zoekvraag die je uitvoert in PubMed. 

Zie voor meer uitleg: 

Kuiper, C., & Borghouts, J. A. J. (2012). Evidence-based practice voor paramedici: Methodiek en toepassing. Den Haag: Boom Lemma uitgevers. 

 

Zoekschema

Vertalen van zoektermen (1:37 min)

PubMed bevat voornamelijk Engelstalige artikelen. Hierom is het ook belangrijk om gebruik te maken van Engelstalige zoektermen. De onderstaande video laat een manier zien waarop je met behulp van PubMed zoektermen kunt vertalen. 

PICO-vraag, een voorbeeld

Hier vind je een voorbeeld van een klinische vraag:

Is het dichtbranden van een bloedvat effectiever ter voorkoming van neusbloedingen bij een kind van 9 met veel last van neusbloedingen ten opzichte van een neuszalf?

Deze vraag bestaat uit de volgende elementen:

P: Nose bleedings

P2: Children

I: Cauterization

C: emulsion

O: -

Het zoekschema komt er dan als volgt uit te zien:

  Synoniemen/Engels Verwante termen Bredere/nauwere termen
Element 1: P1

Nose bleed*

Epistaxis

   
Element 2: P2 Child*    
Element 2: I

Cauterisation

Cauterization

   
Element 3: C

Emulsion

Salve

   
Element 4: O

-