Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PubMed: 1. Voorbereiden van zoekactie

E-learning

Wanneer gebruik je een logboek?

Voordat je begint aan de zoektocht naar artikelen, is het handig om een logboek te maken. Een voorbeeld van een logboek vind je op deze pagina. Dit Word-document kun je downloaden en gebruiken. In het logboek beschrijf je onder andere de afwegingen die je rondom jouw search maakt. Dit is zeker voor later handig: je wilt immers weten waarom je welke keuzes hebt gemaakt. Daarnaast staat in het logboek een verantwoording van jouw zoekstrategie.

PICO-vraag

Een PICO-vraag kan je helpen om een klinische vraag op een systematische manier te beantwoorden. PICO staat voor de volgende elementen:  

  • Patient 
  • Intervention 
  • Comparison 
  • Outcome  

De C is overigens met name bij diagnostische vragen niet altijd nodig. 

Niet elke vraag voor PubMed is per definitie een klinische vraag. In PubMed kun je ook op zoek gaan naar artikelen voor een onderzoeksvraag bij een praktijkgericht onderzoek. Om die reden staan in het logboek elementen of concepten genoemd, in plaats van een uitwerking in de P, de I, de C en de O. Het logboek is dan ook te gebruiken voor elke zoekvraag die je uitvoert in PubMed. 

Zie voor meer uitleg: 

Kuiper, C., & Borghouts, J. A. J. (2012). Evidence-based practice voor paramedici: Methodiek en toepassing. Den Haag: Boom Lemma uitgevers. 

 

Logboek

PICO-vraag: een voorbeeld

Een voorbeeld van een klinische vraag is: 

Is het dichtbranden van een bloedvat effectiever ter voorkoming van neusbloedingen bij een kind van 9 jaar met veel last neusbloedingen ten opzichte van een neuszalf? 

Vertalen van zoektermen (1:37 min)