For the English PubMed libguide click HERE
PubMed is een van de meest gebruikte en uitgebreide databanken op medisch gebied. Het bevat referenties en uittreksels van meer dan 5000 tijdschriften, en meer dan 30 miljoen referenties. Het gebruik van de databank is gratis en je hebt overal toegang via een internetverbinding. Daarnaast bevat het een uitgebreid netwerk aan gestandaardiseerde trefwoorden genaamd MeSH-terms, die het vinden van bruikbare artikelen vergemakkelijken.
In deze libguide wordt stap voor stap uitgelegd hoe je kan zoeken in PubMed. Ook vind je hier het antwoord op veel gestelde vragen. Het tabblad Extra functies biedt enkele tips & tricks die het zoeken makkelijker maken. Zoek je extra informatie of wil je je kennis testen door middel van een quiz? Check dan ook het oefenmateriaal. Veel succes en plezier!
Om efficiënt te zoeken in PubMed is het aan te raden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je nog niet precies weet wat je zoekt of waar je naar op zoek bent is de kans klein dat je in PubMed vindt wat je nodig hebt. Je kunt je dan beter eerst oriënteren in bijvoorbeeld HANQuest, Google Scholar of Tripdatabase. Ook is het verstandig om voor je onderzoek een zoekschema in te vullen.
Ontbreken er bronnen of werkt een link niet? Stuur een e-mail naar de informatiespecialist van de Academie van Gezondheid en Vitaliteit.
PubMed is gratis en overal toegankelijk. Hieronder vind je de link naar de website van PubMed.
Meerdere databanken gebruiken? Embase heeft een functie om automatisch je zoekopdracht (syntax) uit PubMed aan te passen, zodat deze geschikt is om te zoeken in Embase. Bekijk onderstaand video.
Bij het openen van de startpagina van PubMed verschijnt het onderstaande zoekscherm:
Het is verleidelijk om hier, net als in Google, meteen met zoeken te beginnen en zoektermen in de zoekbalk te plaatsen. Maar PubMed kan lang niet altijd alle zoekopdrachten even goed verwerken. Ga hierom gestructureerd tewerk aan de hand van een zoekschema en de tips in deze libguide.
Wat PubMed met je zoekactie gedaan heeft, kun je altijd terugvinden bij de search details. De search details vind je op de advanced pagina bij history and search details.