Skip to Main Content

PubMed: 3. Title/abstract

E-learning

Waarom zoek je met title/abstract?

Als een zoekterm in de titel, in het uittreksel (de abstract) of tussen de sleutelwoorden die de auteur heeft opgegeven staat, zal het waarschijnlijk tot de belangrijkste onderwerpen van het artikel behoren. Wanneer we door de volledige tekst van een artikel zouden zoeken krijgen we ook veel resultaten die niet gaan over ons onderwerp. Vandaar dat we specifiek deze velden doorzoeken.

We combineren vaak het zoeken in de thesaurus met het doorzoeken van de title/abstract/keywords. Op de volgende pagina wordt hier verder op ingegaan. 

Trunceren* en "dubbele aanhalingstekens"

Trunceren

Met truncatie kun je in één keer zoeken op verschillende woordvarianten, zoals enkelvoud, meervoud en vervoegingen. Het symbool voor trunceren in PubMed is een asterisk*. Wanneer je deze aan het einde van een woord zet geldt dit als joker voor 0, 1 of meerdere letters.

Wanneer je bijvoorbeeld op activit* zoekt, wordt gezocht op de zoektermen activity en activities. Typ je nurs* in de zoekbalk, dan wordt onder andere gezocht op nursing en nurse.

Dubbele aanhalingstekens

Wanneer er "dubbele aanhalingstekens" om twee of meerdere woorden heen staan dan wordt er gezocht op deze specifieke volgorde van woorden. PubMed plaatst deze aanhalingstekens in tegenstelling tot veel andere zoekmachines automatisch om meerdere woorden heen. Houd hier rekening mee met het vertalen van je zoekopdracht naar een andere zoekmachine.

Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op "wound care" wordt er niet gezocht op de twee woorden afzonderlijk of in een andere volgorde. Een artikel met de zin "taking care of a wound" wordt bijvoorbeeld niet gevonden. 

Zoek in de juiste velden

Bij het zoeken in de grote medische databases is het mogelijk om in specifieke aspecten van een artikel te zoeken. Dit geef je aan in de zoekbalk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor MeSH, tiab maar ook voor auteur. Bekijk de Tutorial zoekvelden

 

Video zoeken met title/abstract (3:49 min)

In de onderstaande video laten we zien hoe je in PubMed op Title/abstract zoekt.

Zoeken met title/abstract

Om in tiab te zoeken, ga je naar het Geavanceerde Zoekscherm in PubMed. Vervolgens selecteer je in het drop-down menu in plaats van 'All Fields' de optie 'Title/Abstract'. Vervolgens kun je in de bovenste zoekbalk je title/abstract term invoeren en op 'Add' klikken. De term wordt nu verplaatst naar de 'Query box' waar je zoekopdracht wordt opgebouwd. Ook staat er nu [title/abstract] achter, wat het veld waarin gezocht moet worden aangeeft.

De overige zoektermen die bij hetzelfde element horen kun je ook op deze manier invullen. Houd er wel rekening mee dat je de optie 'add with OR' selecteert, omdat het om synoniemen voor hetzelfde woord gaat.

Wanneer je al een MeSH-term in je geschiedenis hebt staan die bij een element past dan kun je deze na het invoeren van alle title/abstract-termen verbinden met OR. Hiervoor klik je op de drie puntjes naast de MeSH term en klik je op 'add with OR'. Op de volgende pagina wordt hier verder op ingegaan.