Skip to Main Content

PubMed: 4. Zoekopdracht opbouwen

E-learning

Bouwsteenmethode

Op de vorige pagina's is uitgelegd hoe je met MeSH-termen zoekt, en hoe je de titel en het uittreksel van artikelen doorzoekt. Deze twee onderdelen hebben we ook al voor elk element met elkaar gecombineerd. Om ook de verschillende elementen met elkaar te verbinden maken we gebruik van de "bouwsteenmethode". Hierdoor komt je zoekstring er als volgt uit te zien:

Element 1 (P): ([MeSH-term] OR [Title/Abstract-termen])

                         AND

Element 2 (I):   ([MeSH-term] OR [Title/Abstract-termen])

                         AND

Element 3 (C): ([MeSH-term] OR [Title/Abstract-termen])

                         AND

Element 4 (O): ([MeSH-term] OR [Title/Abstract-termen])

Deze methode zorgt ervoor dat uit elk element iets in een artikel moet zitten om gevonden te worden. Je kunt deze zoekstring direct in PubMed opbouwen, of eerst in word maken. Het is hoe dan ook verstandig om je zoekactie tussendoor op te slaan, na het venster gesloten te hebben wist PubMed namelijk je zoekgeschiedenis.

Zoekactie opbouwen in PubMed

Om de MeSH-termen en title/abstract-zoektermen samen te voegen is het verstandig om deze eerst in je geschiedenis te plaatsen. Dit doe je door de termen toe te voegen aan de 'Query box' en vervolgens op 'Search' of 'Add to history' te klikken. 

Daarna combineer je de MeSH-term(en) en de title/abstract-termen die tot hetzelfde element horen met elkaar door ze samen in de 'Query box' te plaatsen. Dit doe je door in de geschiedenis naast de MeSH-term op de 3 puntjes onder 'Actions' te klikken, zoals in de afbeelding weergegeven. Als de Query box leeg is kun je klikken op 'add query'. Om ook de Title-abstract termen toe te voegen klik je nogmaals op de 3 puntjes en selecteer je 'Add with OR'. Wanneer je meerdere MeSH termen bij een element hebt gevonden dan kun je deze ook verbinden met de overige onderdelen van het element door op 'Add with OR' te klikken. 

Wanneer je alle afzonderlijke elementen in je zoekgeschiedenis hebt geplaatst dan kun je deze verbinden met AND. Om de elementen te combineren plaats je een van de elementen in je Query box door op de drie puntjes onder Actions te klikken en vervolgens 'Add query' te selecteren. Vervolgens klik je een voor een op de drie puntjes naast de andere elementen en selecteer je 'Add with AND'. De elementen worden nu verbonden met de elementen die al in de query box staan. Omdat je de elementen ophaalt uit je zoekgeschiedenis zijn ze al voorzien van de juiste haakjes. 

Zoekactie opbouwen in Word

In Word kun je jouw zoekactie gemakkelijk opbouwen:

  1. Plaats  alle title/abstract termen van één concept achter elkaar en verbind  deze met OR;
  2. Plaats achter elke title/abstract term [nietjes] met hiertussen tiab: [tiab]. Verbind deze zonder spatie ertussen.
  3. Neem de MeSH termen over uit PubMed en plaats hier [nietjes] met Mesh achter: [Mesh]. Verbind dit wederom zonder spatie ertussen.
  4. Verbind de MeSH-term met de rest van het element door er OR tussen te zetten. 
  5. Herhaal dit voor alle andere elementen.
  6. Plaats de elementen in je zoekgeschiedenis en verbind ze met AND

Het voordeel van deze manier van zoeken is dat je gelijk je zoekactie hebt opgeslagen. Het nadeel is dat omdat je meer zelf aan het typen bent je sneller foutjes maakt.

Gebruik van haakjes

(Haakjes) worden gebruikt om aan te geven welke operator als eerste gebruikt moet worden. De onderstaande twee zoekacties zullen bijvoorbeeld tot verschillende resultaten leiden:

(Epistaxis OR Nosebleed) AND Emulsion

Epistaxis OR (Nosebleed AND Emulsion)

In het eerste geval krijg je artikelen die de woorden emulsion én een van de twee woorden epistaxis of nosebleed bevatten. In het tweede geval krijg je artikelen die het woord epistaxis bevatten, of artikelen die zowel het woord Nosebleed als emulsion bevatten. 

Meestal gebruiken we de haakjes om aan te geven dat de operator OR eerst gebruikt moet worden, omdat deze verschillende synoniemen met elkaar verbindt. Wanneer we stapsgewijs onderdelen in de geschiedenis plaatsen en oproepen dan plaatst PubMed automatisch haakjes om de items in de zoekgeschiedenis. Hierdoor hoef je zelf geen haakjes te plaatsen en loop je geen risico op het maken van foutjes.

Voorbeeld van zoekactie in PubMed

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een zoekactie die bestaat uit de volgende elementen:

P: Neusbloedingen

I:  Dichtschroeien

C: Zalf

 

("Epistaxis"[Mesh] OR Epistax*[title/abstract] OR Nasal Bleed*[title/abstract] OR Nose Bleed*[title/abstract] OR Nosebleed*[title/abstract])

AND

("Cautery"[Mesh] OR cauter*[title/abstract])

AND

("Emulsions"[Mesh] OR emulsion*[title/abstract] OR jelly[title/abstract] OR cream*[title/abstract])

Video zoekactie combineren (4:50 min)

Video zoekactie opbouwen in Word (8:05 min)