Skip to Main Content

PubMed: 5. Zoeken met filters

E-learning

Wat zijn filters?

Filters zijn aanvullende zoekopdrachten waarmee het mogelijk is om snel selecties te maken op bepaalde onderwerpen binnen je zoekresultaten. Filters gaan zeer grofmazig te werk. Hierdoor bestaat het gevaar dat de recente artikelen niet worden gevonden. Probeer om die reden filters zoveel mogelijk te beperken.

Je kunt filters gebruiken om bijvoorbeeld alleen artikelen van de afgelopen 10 jaar te vinden, of om een overzicht te krijgen van het aantal systematic reviews dat over een onderwerp is geschreven.

Video gebruik filters (2:45 min)

Een voorbeeld van filters in PubMed

Tekst uit video PubMed filters

Wanneer je een systematische zoekactie uitgevoerd hebt in Pubmed, kan het zijn dat je nog een aanzienlijk aantal resultaten overhoudt. Het is dan verleidelijk om de filters aan de linkerkant te gebruiken. 

Houd dit echter beperkt tot de filters systematic review, date en language. Van de overige filters weten we namelijk niet precies wat ze doen of dat deze filters alleen zoeken op MeSH, waarmee je resultaten die je hebt gevonden met title/abstract direct weggooit. 

Maak sowieso geen gebruik van de filter free full-tekst. Pubmed is namelijk niet gericht op het vinden van full-tekst artikelen, maar op referenties (o.a. samenvatting en titel). Als je met het filter free full-tekst zoekt, gooi je eventuele geschikte artikelen weg die geen free full-tekst in pubmed hebben. Wil je de full-tekst van een artikel vinden?  Kopieer dan de titel van het artikel en plak deze in Google Scholar of HANquest