Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PubMed: 8. Zoeken naar full text artikelen

E-learning

Zoeken naar full text-artikelen

Op deze pagina vind je informatie over het zoeken naar full text-artikelen:

- een video over het vinden van full text-artikelen die via PubMed beschikbaar zijn

- een video over het vinden van artikelen vanuit PubMed via HANQuest of Google Scholar

- een video over het installeren van de HAN-linker.

 

Heb je na het bekijken van de video's nog vragen over het zoeken naar full tekst-artikelen? Bekijk ook onderstaande link:

Video (2:07 m): Pubmed met full-text link

Artikel in PubMed met full text-toegang

PubMed geeft beschrijvingen van referenties en meestal is er een samenvatting van het artikel beschikbaar. Na het lezen van de titel en de samenvatting beslis je of je het volledige artikel wilt lezen. In sommige gevallen kun je via PubMed rechtstreeks bij de volledige tekst van het artikel komen (de 'full text'). Hoe werkt dat?

- Kijk daarvoor rechtsboven in het scherm naar de icoontjes voor 'full text available' (zie afbeelding). Soms is het artikel gratis te bekijken, soms moet voor de toegang betaald worden.

- Laat het filter free full text uit staan. Het artikel is weliswaar niet full text beschikbaar via PubMed, maar waarschijnlijk wel op een andere manier. Bijvoorbeeld via HANQuest of Google Scholar. Als je het filter free full text gebruikt, gooi je mogelijk goede artikelen weg die antwoord geven op de zoekvraag die jij hebt gesteld.

Afbeelding in PubMed voor het zoeken naar full tekst-artikelen


Video (2:08m): Pubmed full-text vinden

Artikel in PubMed zonder full text-toegang

Als PubMed geen toegang tot de full text van een artikel heeft, kun je het volgende doen:

 

- knip en plak de titel van het artikel in HANQuest en kijk of er via HANQuest toegang is tot de full text;

- knip en plak de titel van het artikel in Google Scholar. Aan de rechterzijde van de pagina staat eventueel een link naar de full text. Als je de HAN-linker hebt geïnstalleerd, kun je gelijk zien of het artikel via de HAN beschikbaar is. Hoe je de HAN-linker installeert, zie je op een van de video's op deze pagina.

Als deze twee zoekacties niets opleveren, neem dan contact op met een informatiespecialist van de HAN Studiecentra (zie het tabblad Ask a librarian).