Skip to Main Content

Logopedie informatievaardigheden bij opdracht Interactief voorlezen: Tips & tricks

Fulltext vinden

Soms lukt het niet om via onze databanken de fulltext van het door jou gevonden artikel te vinden. Je kunt dan het volgende proberen: zoek met de titel van het artikel in Google, Google Scholar of kijk bij de Radboud Universiteit of het daar aanwezig is. Als HAN student mag je gebruik maken van de collectie van de RU. Als ook dit niet lukt om het fulltext artikel te bemachtigen, wend je dan tot de informatiespecialist van het studiecentrum.

Zo krijg je thuis toegang tot artikelen.

Artikelen zitten in databanken. Deze databanken zijn niet vrij en openbaar toegankelijk maar zijn gekoppeld aan abonnementen. Voor HAN studenten en medewerkers beheren de HAN studiecentra deze abonnementen. Om gebruik te kunnen maken van de databanken moet je je identificeren als HAN student of medewerker. Dit kan door gebruik te maken van de IP adressen van de HAN of door in te loggen met je HAN account.
Wanneer je binnen de HAN werkt op een HAN computer of je eigen laptop, zul je waarschijnlijk gebruik maken van Eduroam als WiFi netwerk. Daarmee wordt jouw computer automatisch herkend als HAN computer en heb je toegang tot de databanken.
Wanneer je buiten de HAN werkt op je eigen computer zijn er andere mogelijkheden om herkend te worden als HAN student/medewerker. Hieronder enkele tips voor optimale toegang tot artikelen, met name als je op je eigen computer, vanuit thuis je literatuuronderzoek uitvoert.

Tip 1: Werk via Workspace

Wanneer je werkt via Workspace word je herkend als HAN student/medewerker omdat je ingelogd bent met je HANaccount. Bij het zoeken naar literatuur heb je dan altijd direct toegang tot de fulltext van het artikel als deze via onze databanken beschikbaar is.

Om via Workspace/VMware te kunnen werken moet je een programma downloaden op je computer. Uitleg hierover vind je op HAN Insite.

Tip 2: Via www.han.nl/studiecentra naar databanken

Als je een artikel in een bepaalde databank via Google vindt, zul je deze niet kunnen openen. Je zult de databank via de website van de HAN Studiecentra moeten openen door van daar uit in de databank in te loggen met je HANAccount.

Vraag het je informatiespecialist!

Jouw informatiespecialist in het studiecentrum kan je mogelijk nog helpen. Neem voor de zekerheid altijd even contact op als het je met deze tips toch niet gelukt is om bij de fulltext van een artikel te komen. Contact: Berthe Bralten of Dorien van der Wiel

HAN-Linker toevoegen aan Google Scholar

Bekijk hier het filmpje hoe je de HAN-Linker kunt toevoegen aan Google Scholar.
N.B. instellingen vind je nu onder het menu (de drie horizontale streepjes onder elkaar).

Lean Library Access

Voor diverse browsers is de extensie Lean Library Access beschikbaar. Deze maakt het vinden van fulltext artikelen buiten de voorzieningen van de HAN Studiecentra om gemakkelijker. Dat wil zeggen als je toch via Google zoekt en bijvoorbeeld op betaal- of inlogschermen van een uitgeverij terecht komt. Met de Library Access extensie in je browser krijg je een melding zodra je een artikel vindt dat in een van onze databanken beschikbaar is. Je krijgt dan tevens de optie om direct met je HANAccount in te loggen.

​Ga naar https://www.leanlibrary.com/download/ voor het downloaden van de extensie.