Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Informatievaardigheden

Wat vind ik hier?

Informatievaardigheden heb je nodig bij het uitvoeren van een onderzoek. Je leert in te kaderen wat je precies wil zoeken en welke zoekstrategieën je vervolgens het beste kunt toepassen om een zo gericht mogelijk zoekresultaat te verkrijgen. Als je op een systematische manier betrouwbare informatie kunt verzamelen, beoordelen, verwerken en presenteren, dan ben je informatievaardig.

In de libguide informatievaardigheden zijn alle stappen van het zoekproces uitgebreid beschreven. In deze libguide zijn nog een aantal aanvullende kennisclips geplaatst die specifiek gemaakt zijn voor de studenten van de Academie Educatie.

 

Nieuw!! Kennisclip informatievaardigheden

Zoeken in Google/Google Scholar

Via deze Libguide vind je precieze uitleg hoe je zo gericht mogelijk kunt zoeken in Google en Google Scholar.

Met de HAN Linker kun je in de zoekresultaten van Google Scholar zien of het zoekresultaat full text beschikbaar is via de HAN. Eigenlijk combineer je hiermee het zoeken in Google Scholar met het zoeken in de HANQuest. 
Als dit een artikel beschikbaar is via de databanken van de HAN, dan staat er een link rechts van het zoekresultaat. Deze link leidt naar het full text bestand, waarbij je eerst moet inloggen met jouw HANaccount. 
De HAN Linker activeer je zo:

Endnote en Zotero

Let op: per 1 januari 2023 zal Refworks niet meer via de HAN aangeboden worden.

In plaats daarvan kun je Endnote of Zotero gebruiken.

Dit is gespecialiseerde software die kan helpen bij het op de juiste manier opslaan, bewerken en hergebruiken van de beschrijvende informatie (metadata) van publicaties.
Deze software identificeert gegevens (zoals titel, auteur, publicatiedatum etc.) en plaatst ze in een persoonlijke bibliotheek. Deze collectie kan vervolgens worden gebruikt om referenties toe te voegen aan een eigen artikel, scriptie of werkstuk.

Les informatievaardigheden

In de onderstaande lessenserie zijn de eerste 3 delen van het zoekproces (oriëntatie, zoeken en vinden) uitgelegd aan de hand van de Powerpointpresentatie die we ook voor onze fysieke lessen gebruiken. Deze les is dus te gebruiken als digitale vervanger van de klassikale versie. Na het bekijken van deze lessenserie kan een vragenuur worden ingepland met één van onze informatiespecialisten, om studenten verder te helpen met specifieke vragen m.b.t. informatievaardigheden.

Inhoud:
Deel 1: oriëntatie op je onderwerp
Deel 2: zoekvraag formuleren met bijbehorende termen
Deel 3: zoekstrategieën en zoekmethoden en hoe deze in een databank te gebruiken

 

Quiz Booleaans zoeken

Zoeken met HANQuest

De zoekmachine HANQuest doorzoekt in één keer een groot deel van de informatiebronnen die de Studiecentra aanbieden. Klik hier voor een overzicht en hier voor zoektips.

Gebruik onderstaande widget om direct te zoeken in HANQuest of bekijk de uitleg in de kennisclip.

 

Kennisclip HANQuest