Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Onderzoek doen

Een goede onderzoeksvraag

In de orientatiëfase stel je de kaders en grenzen van het onderwerp van je onderzoek vast, waaruit een probleemstelling volgt. Naar aanleiding van je probleemstelling ontwikkel je een sterke hoofdvraag die concreet, open en meetbaar is. Om deze hoofdvraag goed te kunnen beantwoorden vorm je een aantal deelvragen.

Theoretisch kader

Een goed theoretisch kader is het raamwerk van je onderzoek/scriptie. In het theoretisch kader geef je aansluitend op jouw probleemstelling, o.a. definities van de belangrijkste kernbegrippen en leg je uit op basis van welke theorieën of modellen je onderzoek is opgezet. 

Privacygevoelige data

 In veel wetenschappelijk onderzoek worden persoonsgegevens gebruikt. Voor onderzoekers is het van belang te weten welke regels gelden bij het gebruik van persoonsgegevens. 

TIPS

Gebruik Endnote

  • Libguide Endnote 

    Met ingang van september 2022 biedt de HAN Endnote aan voor al haar studenten en medewerkers. EndNote is een programma dat je helpt bij het verzamelen, organiseren, citeren en delen van verwijzingen (=referenties) naar (en vaak ook de full text van) bronnen (artikelen, boeken, data, etc). Vanwege de snelheid en geavanceerde opties is EndNote niet alleen geschikt voor gebruik bij een scriptie of werkstuk, maar ook zeer geschikt voor het verwerken van grote aantallen publicaties in systematic reviews.

    Een aantal voordelen:
    - Doorzoek honderden online bronnen voor referenties en PDF's
    - Vind in één klik 'Find full text' volledige artikelen (PDF's) bij referenties
    - Lees, review, annoteer en doorzoek PDF's
    - Deel jouw hele library (of een gedeelte) met (in- en externe) collega's, houd wijzigingen bij en beheer wie de data mag wijzigen
    - Houd jouw bibliografische gegevens gezond met de automatische referentie- en link-update mogelijkheden
    - Creëer regels om referenties automatisch te organiseren terwijl je werkt.

Gebruik ChatPDF

  • ChatPDF is een online tool die kunstmatige intelligentie gebruikt om je te helpen PDF-documenten te lezen en te begrijpen. Je kunt elk PDF-bestand uploaden naar ChatPDF en het zal een samenvatting en een aantal vragen voor je genereren. Je kunt ook je eigen vragen stellen over de PDF en ChatPDF zal proberen ze te beantwoorden met behulp van de informatie uit het document. 
  • ChatPDF is handig voor studenten, professionals en docenten die veel PDF’s moeten lezen en tijd en moeite willen besparen. ChatPDF kan je helpen meer te leren van je documenten en er op een natuurlijke manier mee te communiceren. ChatPDF is gratis te gebruiken, maar het heeft een aantal beperkingen op het aantal PDF’s dat je kunt uploaden en de grootte van de documenten. 

Enkele voorbeelden van hoe je ChatPDF kunt gebruiken zijn:

  • Upload een PDF van een onderzoekspaper en vraag ChatPDF om de belangrijkste bevindingen, methoden en implicaties samen te vatten.
  • Upload een PDF van een hoofdstuk uit een leerboek en vraag ChatPDF om de belangrijkste concepten, formules en voorbeelden uit te leggen.
  • Upload een PDF van een rapport en vraag ChatPDF om de hoofdpunten, aanbevelingen en uitdagingen te benadrukken.

Om ChatPDF te gebruiken, hoef je alleen maar deze stappen te volgen:

  • Ga naar www.chatpdf.com
  • Sleep je PDF-bestand of blader door je computer of voer de PDF-URL in
  • Wacht tot ChatPDF je document verwerkt
  • Begin met het stellen van vragen of gebruik de voorgestelde vragen van ChatPDF