Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Mens & Maatschappij

Domein Mens en Maatschappij

Voor TGLO Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis, maar ook voor het vak Burgerschap staan op deze pagina vak gerelateerde  informatie.

ACTUALITEITEN

Het project TERINFO, van de Utrechtse hoogleraar Geschiedenis Beatrice de Graaf, is dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Bouwer vertrouwensprijs van het KHMW.  De prijs is bedoeld voor een maatschappelijk initiatief dat het onderlinge vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. TERINFO is een project om scholen te helpen bij het bespreekbaar maken van terrorisme en politiek geweld om zo bij te dragen aan de weerbaarheid van kinderen. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar voor leelingen van het primair- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. 

In KLEIO, het vaktijdschrift voor geschiedenisdocenten,  wordt aandacht gegeven aan gebruik van CHAT GTP in de les, lees meer hierover via deze link Chatten met Napoleon ,    

Professionalisering, handige websites & databanken

CONGRESSEN

Het achtste Nationale Geschiedenis onderwijscongres - VGN Kleio: 5 maart 2024 in Doorn. Thema Oorlog en Europa; Conflict en Vrede in het geschiedenis onderwijs 

Vecon -15 maart 2024 Ede  In de openingslezing, in sommige workshops en tijdens de cabareteske afsluiting zal aandacht besteed worden aan het thema ‘samenwerken. De Inschrijving is open.

WEBSITES & DATABANKEN

  • Op reis | Delpher In Delpher vind je talloze boeken, tijdschriften en krantenartikelen die een beeld schetsen van hoe reizen door de eeuwen heen veranderd is.
  • De Atlas of mutual heritage  (AMH) is een groeiende databank met informatie over, en afbeeldingen van, plaatsen in het octrooigebied van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) en de WIC (West Indische Compagnie).
  • Op Geografie vind je allerlei lesmateriaal dat digitaal te gebruiken is. Daar staan onder andere materialen en docentenhandleiding. Op deze website staan veel tips voor websites te gebruiken bij online aardrijkskundelessen.
  • Kleio is het tijdschrift van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN). Kleio verschijnt 7 keer per jaar. Nieuwsberichten betreffende historische tentoonstellingen en activiteiten worden geplaatst in de Kleiokrant of op deze site. Op de lesmaterialenpagina is lesmateriaal dat in Kleio genoemd wordt, te vinden.
  • Youtube primaire bronnen: een tutorial voor geschiedenisstudenten door de UvA
  • De leerhoek EUROPA is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes, wedstrijden, video's en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen. 
  • Bij Tipping Point Ahead horen lesmodules. Zo kunnen leerlingen kennismaken met klimaatonderzoek, en er zelf mee aan de slag. Er zijn modules voor de vakken Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Aardrijkskunde.
  • De geboorte van Nederland Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar, en de waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid. Daarom kennisdeling en gesprekken over de universele waarden; verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.
  • Oorlogsbronnen is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op Oorlogsbronnen.nl wordt het beschikbare oorlogserfgoed van meer dan 250 organisaties aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s.
  • Het Expertisepunt Burgerschap deelt actuele informatie, tips, lesmateriaal en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs.
  • Op de website van LessonUp vind je online lessen burgerschap voor het VO en MBO.
  • Leren denken met Aardrijkskunde deze website is een anvulling en actualisatie van het boek leren denken met Aardrijkskunde met les materiaal binnen en buiten de klas  
  • Vecon De Vecon is een vereniging van leraren in de verschillende economische vakken op alle niveaus. De Vecon ondersteunt economie docenten, stimuleren het aanbod van goede nascholing en houden zich bezig met de positie en de inhoud van de economische vakken. Ook kan je voor alle niveau's lesmateriaal downloaden 

 

Podcasts

  • Verbeelden Verbinden In de podcast "Verbeelden Verbinden" praat Roel Grol, associate lector De leraar als ontwerper aan de HAN met Iris Pauw, vakdidacticus aardrijkskunde aan de VU en Tessa de Leur, vakdidacticus geschiedenis aan de HvA over hun onderzoeken naar het gebruik van verbeelding in het voortgezet onderwijs
  • de postkoloniale podcast  ( via spotify) In deze podcast cvan de universiteit van Leiden wordt een blik geworpen op het koloniale verleden van ederland en de hedendaagse impact ervan
  • Het Groene hart In elke aflevering van deze podcast staat iemand uit een andere beroepsgroep centraal. Ze hebben één ding gemeen: een groen hart. Op welke manier doet hun werk iets goeds voor het klimaat. Ben je benieuwd naar hun verhalen of wil je inspiratie opdoen voor een groene baan, luister dan naar deze podcast.
  • NRC: podcast over economie Op 9 februari start de nieuwe wekelijkse podcast Onder de Streep. Iedere week bespreken NRC-redacteuren Egbert Kalse en Teri van der Heijden een actueel, economisch onderwerp.
  • Over geld praat je niet   Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters praten over hun favoriete ruilmiddel: geld. Verdienen en uitgeven. Sparen en besparen. Welke geldgewoontes krijg je mee van je ouders? Moet je naar een mannetje? Wat is Tikkie-etiquette? Wat is FIRE, gaat iedereen aan de bitcoins.
  • Podcast De Balie De redacteuren van De Balie duiken in het leven van een publiek persoon. Een gesprek over keuzes én afwegingen van een publiek gezicht.
  • OVT  is een geschiedenisprogramma over de onvoltooid verleden tijd, via deze link kun je alle afleveringen van OVT terugluisteren, van 1992 tot en met nu.
  • PodNL over Water & Klimaat Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat?
  • Sinans Atlas Sinan Can belicht in een persoonlijk gesprek onbekende aspecten van een buitenland dat in het nieuws is.
  • Raad voor de leefomgeving en infrastructuur  Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Er zijn grote opgaven in de ruimtelijke ordening, natuur, voedsel, wonen, reizen, werken en energie. Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe komen we dan aan onze energie? Gaan we echt veel minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen? 
  • HaagschCollege.nl - Café Europa    Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?
  • Blik-achteruitWie de geschiedenis niet kent, begrijpt weinig van het heden. Alsof je een boek halverwege openslaat zonder de voorgaande bladzijdes te lezen. In Blik achteruit gaan Utrechtse en Amsterdamse historici met aansprekende gasten op zoek naar de historische wortels van actuele kwesties.
  • Home | PodNL (podcastluisteren.nl) Geschiedenis voor herbeginners, een podcast van een vlaamse geschiedenisdocent over allerhande historsche onderwerpen en wetenswaardigheden
  • Wat vraagt de nieuwe burgerschapswet van scholen?De Inspectie van het Onderwijs heeft een driedelige podcastserie gemaakt over de basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap). In deze podcasts gaan inspecteurs in gesprek met docenten, schoolleiders en bestuurders uit verschillende onderwijssectoren en worden de drie basisvaardigheden vanuit uiteenlopende invalshoeken belicht.
  • The rest is History s Werelds populairste geschiedenispodcast, met Tom Holland en Dominic Sandbrook. Ze vragen zich af  waarom het Westen geen burgeroorlogen meer kent en of Richard Nixon meer op Caligula of Claudius leek. Ze distilleren de hele menselijke geschiedenis, of zoveel als ze in ongeveer vijftig minuten passen
  • Philosophize This!  een podcast over het denken over allerlei politieke en filosofische kwesties en over de persoonlijke geschiedenis van diverse filosofen

 

Thema's

PRATEN OVER DE OORLOG TUSSEN OEKRAÏNE EN RUSLAND IN DE KLAS. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas

Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelenLesmateriaal_Oekraïne.pdf

PODCASTS DIE JE DE OEKRAÏNE HELPEN BEGRIJPEN 

  • De BBC heeft een volledig nieuwe dagelijkse podcast over Oekraïne op poten gezet. In de Ukrainecast ( een podcast van de BBC)belichten  word elke dag een aspect van het conflict besproken. 
  •  Voordat de bom valt, een podcast  over de Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een wekelijkse update over de stand van zaken in de Oekraïne - Rusland spanningen. Door Jelle Brandt Corstius.
  • Op BNR nieuwsradio verzorgen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk dagelijks een Oekraïne-update
  • De Standaard-journaliste Corry Hancké. woonde zelf kort in Rusland. In haar podcast vertelt ze over de gekrenkte trots en de wraakgevoelens van Poetin en de zijnen.beluister  DS Vandaag 
  • Historicus Hubert Smeets  en Bart Funnekotter doen in Onbehaarde apen van NRC. ‘ de ware geschiedenis' van Oekraïne uit de doeken.
  • In Today, explained van Vox slaagt Yale-professor Timothy Snyder er in amper een halfuur in om de recente geschiedenis van de Oekraïne samen te vatten. Je begrijpt meteen waarom Oekraïne vervlochten is met Rusland, maar ook waarom de Oekraïners zo staan op hun onafhankelijkheid.  
  • Veldheren Podcast  is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt.