Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Social Work 2021-2022 - Zoeken en vinden van betrouwbare literatuur: 4. Betrouwbaarheid

LibGuide voor HAN-studenten Social Work: ondersteuning bij literatuuronderzoek, databankkennis en informatievaardigheid

Met een kritische blik

Het herkennen van betrouwbare informatie is enorm belangrijk. Immers, als je je verslag onderbouwt met informatie die niet klopt, dan haalt dat je hele werk onderuit. Waar moet je dan goed op letten? Hieronder vind je een checklist met de belangrijkste elementen / beoordelingscriteria voor betrouwbaarheid. Daarnaast een kennisclip over hetzelfde onderwerp maar dan meer in het bijzonder over informatie op het internet. En ook een voorbeeld van een wetenschappelijk artikel.

Opdracht: probeer eens een aantal punten te benoemen waarom het artikel De IDT (klik daarvoor de afbeelding aan in de box hieronder aan de rechterkant) een betrouwbaar artikel is.

Checklist

Voor het beoordelen van diverse bronnen (Boekhorst, Kwast, & Wevers, 2004, pp. 241-247) worden hieronder een aantal criteria genoemd.

Voorbeeld wetenschappelijk tijdschriftartikel

Check je informatie (kennisclip)