Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Module Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW): Verwerken - Inleiding schrijven

LibGuide over het doen van praktijkgericht onderzoek, behorende bij de HAN opleidingsoverstijgende module PZW

Schrijven van de inleiding

​Een onderwerp ga je eerst heel breed benaderen (maatschappelijke context en achtergrondinformatie), vervolgens ga je steeds iets verder, smaller redeneren totdat je bij jouw uiteindelijke vraag uitkomt, jouw 'gap in the knowledge', dat wat jij eigenlijk wilt weten. Dat is een trechtervorm. Je zet dit niet in kopjes (macro, meso, mino) in de inleiding, maar dit is één lopend verhaal. Tip: kijk in de artikelen die je hebt gevonden hoe dat dat is gedaan of in de HBO-Kennisbank bij scripties van oud-studenten.

NexisUni

Voor het schrijven van de inleiding van jouw onderzoek kan NexisUni een handige databank zijn. NexisUni is een (inter)nationale krantendatabank. Veel actuele informatie dus over bijvoorbeeld trends. De databank is actueel en up-to-date. Artikelen in bijvoorbeeld de Volkskrant van vandaag staan er al vanaf 8 uur 's ochtends in. 

HBO Kennisbank

Voor het schrijven van de inleiding van jouw onderzoek is de HBO Kennisbank een handige databank. Deze databank bevat scripties van studenten van hogesholen in Nederland. Gebruik deze als voorbeeld hoe een inleiding is geschreven.