Skip to Main Content

Module Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW): Literatuur zoeken

LibGuide over het doen van praktijkgericht onderzoek, behorende bij de HAN opleidingsoverstijgende module PZW

Literatuuronderzoek

In de jaren voorafgaand aan dit afstudeerjaar heb je bij alles wat je schreef, gezocht naar betrouwbare en relevante bronnen waarmee jij jouw onderzoek theoretisch ondersteunde. Bij de onderwijseenheid PZW komt literatuuronderzoek op twee manieren terug. In de vraagverhelderingsfase is je literatuuronderzoek orienterend van aard. Je kunt ook kiezen voor literatuuronderzoek als onderzoeksmethode. Je voert dan een literatuurreview uit. 

In beide gevallen volg je onderstaande stappen. Dat helpt je om de door jou gewenste literatuur efficient te zoeken en vinden. Bij de diverse stappen worden verschillende kennisclips aangeboden. Ook wordt hier je APA kennis wat opgefrist. 

Leg vast wat je doet in het informatiezoekproces. Hiermee breng je structuur aan. Als je registreert wat je doet, kun je tijdens het zoekproces je zoekacties bijsturen, afhankelijk van je zoekresultaat. Door je zoekgang en bijbehorende zoekresultaten te noteren kun je de informatie later ook makkelijk terugvinden. Een logboek is voor het vastleggen van je zoekproces een handig hulpmiddel.

Stappen van literatuuronderzoek

 stap 1 Oriënteren Oriënteren
  stap 2 Zoeken Zoekvraag
 
  stap 3 Vinden

Zoekactie - Zoektermen

Zoekactie - Bronnen

Zoekactie - Zoekstrategieën

 stap 4 Beoordelen Beoordelen
  stap 5 Verwijzen

Verwerken - Inleiding schrijven

Verwerken - Bronvermelding APA

  stap 6 Evalueren Evalueren

 

RU - Universiteitsbibliotheek


Bij de Radbouduniversiteit kun je als HAN-student gratis lenen en/of een gastaccount aanvragen (voor een dag) om artikelen te downloaden.

Kennisclips

Level of evidence

Gebruik onderstaand figuur om te kunnen beoordelen hoe krachtig de bewijsvoering van de gevonden studies is.

 

Richtlijn

Levels of evidence