Skip to Main Content

Module Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW): Zoekactie - Zoekstrategieën

LibGuide over het doen van praktijkgericht onderzoek, behorende bij de HAN opleidingsoverstijgende module PZW

Booleaans zoeken

Booleaans zoeken is zoeken met behulp van de zogeheten Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. Hiermee kun je jouw zoektermen op een bepaalde manier combineren. Dit kan relevant zijn voor je zoekresultaat. Het helpt je in ieder geval je zoekresultaat aan te scherpen. Bij de volgende voorbeelden is het zoekresultaat met zwart aangegeven.

AND-operator (zoekactie: valangst AND ouderen)
Resultaat: pagina's waarin de termen valangst en ouderen beide voorkomen.

OR-operator (zoekactie: cva OR beroerte)
Resultaat: pagina's waarin ten minste één van beide termen voorkomt. Beide mag dus ook.

NOT-operator (zoekactie: paramedisch NOT logopedie)
Resultaat: pagina's waarin wel de term paramedisch voorkomt, maar niet de term logopedie.

 

Trunceren/Maskeren

Het symbool voor trunceren en maskeren kan per databank verschillen. Meestal is het een *(HANQuest, Pubmed), maar soms ook een ?(catalogus, picarta). Zoek dit daarom eerst altijd op.

Trunceren

  • verpleeg? of verpleeg* zoekt naar:

             - Verpleegkunde

             - Verpleegkundige(n)

             - Verpleegtechnisch(e)

Maskeren

  • organi?ation of organi*ation zoekt naar:

             - organisation

             - organization

Trunceren en Maskeren

  • a*tivit* zoekt naar:

             - Activiteit(en)

             - Activity

             - Aktivität

De mogelijkheden voor trunceren en maskeren zijn per databank / bron anders. Check altijd het Help menu van de bron waarin je zoekt hoe het werkt. 

Sneeuwbalmethode

De sneeuwbalmethode is een zoekmethode waarbij je gebruik maakt van literatuurverwijzingen. Je uitgangspunt is een geschikte inleidende tekst over je onderwerp. Wellicht heb je een dergelijke tekst in je oriëntatiefase al gevonden. Vervolgens gebruik je de literatuurlijst van deze tekst om verder te zoeken. Je zoekt de artikelen, boeken, etc. waar in de literatuurlijst naar verwezen wordt op, leest deze, en raadpleegt vervolgens ook van deze teksten de literatuurverwijzingen. Het nadeel van deze methode is dat de informatie die je op deze manier vindt, steeds minder actueel is.

Citatiezoeken

Het omgekeerde van de sneeuwbalmethode is citatiezoeken. Je hebt wederom een goed basisartikel gevonden. Nu ga je zoeken naar bronnen waarin naar dit artikel verwezen wordt. In dit geval wordt je informatie juist steeds actueler. 

Citatiezoeken is mogelijk in zoekmachine Google Scholar. En via de databank Web of Knowledge, beschikbaar via de site van de HAN Studiecentra. Beide geven bij zoekresultaten aan in hoeveel andere informatiebronnen naar deze bron is geciteerd, met links naar deze recentere bronnen.

In veel online bronnen staan hyperlinks naar andere informatiebronnen over hetzelfde onderwerp en in de meeste gevallen op hetzelfde kennisniveau.

Aanhalingstekens

Door twee of meer zoektermen tussen aanhalingstekens te plaatsen geef je aan dat ze precies in deze volgorde achter elkaar moeten voorkomen in het zoekresultaat. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het zoeken op een naam die bestaat uit een voor- en achternaam. Woorden die we in het Nederlands vaak aan elkaar schrijven, worden in het Engels meestal als twee losse woorden geschreven. Door aanhalingstekens voor en achter deze woorden te zetten kun je toch op deze combinatie zoeken.
Voorbeelden van het gebruik van aanhalingstekens:

“activiteiten dagelijks leven”

"Olympische Spelen"

"ziekte van parkinson"

"Thessaly test"

Filetype:pdf in Google

Door achter zoektermen filetype:pdf te zetten zoekt Google alleen naar documenten in pdf-formaat.
Veel artikelen en dokumenten worden als pdf opgeslagen en kunnen zo gemakkelijk gevonden worden.