Skip to Main Content

Armoede: lezen - luisteren - kijken: De Verhalenkamer

Verhalenkamer

Thema's Verhalenkamer

De Verhalenkamer is een collectie in wording. Steeds meer verhalen, in de vorm van spontane gesprekken, interviews, vlogs en blogs worden toegevoegd aan deze thema's:

 

Alledaagse en niet-alledaagse ervaringen
Agrariërs en armoede
Gezondheid en armoede
Financiële zelfredzaamheid van jongen met een licht verstandelijke beperking
Kinderen leren omgaan met geld

 

Zet deze link bij je favorieten zodat je de Verhalenkamer kunt blijven volgen.

Afstudeerscriptie


Eindscriptie waarin het onderzoeksdoel als volgt wordt omschreven:

Het doel van dit onderzoek is om een grondige basis voor vervolgonderzoek te creëren rondom armoede en gezondheid, aan de hand van de verhalen van inwoners van de gemeente Lingewaard. In dit onderzoek worden hun ervaringen met leven in armoede en de invloed hiervan op de gezondheid (en andersom) in kaart gebracht. Het is de intentie om kennis te verspreiden en bewustwording te creëren onder de huidige en toekomstige (zorg)professionals, zodat de signalen vroegtijdig herkend kunnen worden. Hiermee wordt er gewerkt aan het einddoel, namelijk het verminderen van de gezondheidsverschillen tussen de rijke en arme burgers.

Klik op de afbeelding om de kennisclip over dit onderzoek te lezen

Verhalenboek 'Gezichten van een onzeker bestaan'

 


Bestaansonzekerheid is schadelijk, voor het individu én de samenleving. In het verhalenboek ‘Gezichten van een onzeker bestaan’ laat de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving zich meenemen door 14 mensen in hun jarenlange bestaan in onzekerheid. De verhalen laten zien wat bestaansonzekerheid met mens en gezondheid doet en hoe moeizaam de weg hieruit in Nederland is. De geportretteerde 14 mensen hebben een groot deel van hun leven in de overlevingsmodus gestaan. Zij deelden hun verhaal in de hoop daar anderen in de toekomst mee te kunnen helpen. Later in 2021 presenteert de Raad een advies over wat nodig is om bestaansonzekerheid terug te dringen. 

Lees hier een interview met RVS adviseur Tim 'S Jongers in de Volkskrant van 26 juni 2021.