In Nederland groeit één op de dertien kinderen op in armoede. Professionals in het sociaal domein spelen een belangrijke rol in de bestrijding van kinderarmoede. Daarom is in opdracht van onder andere het ministerie van SZW en Divosa deze handreiking ontwikkeld waarin de auteurs concrete werkwijzen beschrijven. Zij brachten die in kaart met professionals, onderzoekers en ervaringswerkers en brengen verschillende denk- en werklijnen uit het sociaal domein samen.
Deze handreiking uit 2019 is bedoeld om professionals en vrijwilligers te ondersteunen om geldzorgen en schulden eerder te herkennen. Het eerste hoofdstuk gaat over de vragen ‘wat maakt dat inwoners niet zelf hulp zoeken en het gesprek beginnen?’ en ‘hoe groot is die groep eigenlijk?’. In hoofdstuk 2 worden de verschillende signalen besproken die bij diverse groepen voorkomen. In de daaropvolgende hoofdstukken worden verschillende groepen uitgelicht.
In het dossier 'Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden' beschrijft Movisie welke werkzame elementen professionals kunnen inzetten om personen te ondersteunen die te maken hebben met financiële problemen. Het dossier biedt informatie over de meest actuele cijfers en feiten, en geeft inzicht in wat werkt bij de aanpak van armoedeproblematiek en schuldhulpverlening in de praktijk. Het geeft professionals handvatten om zelf in de praktijk met deze problematiek aan de slag te gaan.
Een op de twaalf kinderen of jongeren groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee leerlingen per klas. Deze handreiking is bedoeld om scholen in het basis- en voortgezet onderwijs een denk- en werkkader te bieden voor het vormgeven van een passende en haalbare rol in het omgaan van armoede onder hun leerlingen.
Dit boek nodigt je uit om je om na te denken over je begrip en beeldvorming van armoede. De dagelijkse ervaringen van gezinnen met een laag inkomen in diverse samenlevingen als Noorwegen en Oeganda, Groot-Brittannië en India, China, Zuid-Korea en Pakistan worden in beeld gebracht. Het boek verkent ook de bewering van Nobelprijswinnaar Amartya Sen dat schaamte aan de basis ligt van armoede. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en literatuuronderzoek uit vele disciplines wordt duidelijk dat de pijn van armoede verder reikt dan materiële ontberingen.
De schulden- en armoedeproblematiek in Nederland is nog altijd groot. Dat vraagt van schuldhulpverleners niet alleen individuele benaderingen, maar ook dat ze ook structurele oorzaken van armoede en schulden aanklagen. Hun organisaties moeten hun signalen serieus nemen.
In dit rapport uit 2019 presenteert het SCP de kerngegevens over de omvang van armoede. Het is een digitale publicatie en is opgebouwd uit diverse zelfstandig te lezen pagina’s. Iedere pagina geeft antwoord op een onderzoeksvraag, zoals: Wat is armoede? Hoeveel armen zijn er in Nederland? En welke groepen in de bevolking hebben het vaakst met armoede te maken?
De overheid verwacht van burgers steeds vaker dat ze zelfredzaam zijn op het gebied van gezondheid, persoonlijke financiën en de arbeidsmarkt. De WRR vraagt met dit rapport aandacht voor het belang van niet-cognitieve vermogens, zoals een doel stellen, in actie komen, volhouden en om kunnen gaan met verleiding en tegenslag. (WRR-rapport nr. 97)
In dit rapport lees je hoe in 2016-2017 in een aantal gemeenten pilots zijn gestart met vroegsignalering van schulden en welke lessen daaruit geleerd kunnen worden. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: ‘hoe wordt vroegsignalering uitgevoerd, en wat zijn succesfactoren en randvoorwaarden voor een doeltreffende uitvoering?’ Het onderzoek is uit uitgevoerd in acht gemeenten, waaronder Nijmegen en Arnhem.