Skip to Main Content

Armoede: lezen - luisteren - kijken: HAN-projecten over armoede

Zakgeldproject

Vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen werken het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit van de HAN en Bindkracht10 binnen het Zakg€ldProject aan het voorkomen of doorbreken van generatie-armoede. Ouders, kinderen en ervaringscoaches werken mee aan dit project. De kennis en inzichten  worden omgezet naar concrete producten en interventies om de financiële zelfredzaamheid van kinderen te versterken.

Zomer 2021 is de Gids Zakgeldproject verschenen. Je kunt de gids hier lezen. 

Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken

SIBA is een gezamenlijk onderzoeksproject van Hogeschool Saxion, Hogeschool Utrecht, Werkplaatsen Domein Sociaal en de HAN. SIBA staat voor signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van armoede. Wil je meer lezen over dit samenwerkingsverband en hoe de stand van zaken is, kijk dan op ook deze pagina.

Financiƫle zelfredzaamheid

Aanzet met geld is een project dat gaat over de financiële zelfredzaamheid (van jongvolwassen met een verstandelijke beperking). Klik op de afbeelding en laat je inspireren door de filmpjes en casussen. 

Lees hier het verslag van het participatief actieonderzoek uit 2018.

Armoede-experience

De Armoede Experience wil deelnemers (voornamelijk studenten, maar ook docenten)  laten ervaren hoe het is om in armoede of financiële krapte te leven. Door zich in te leven, ervaringen uit te wisselen en de impact van armoede te bespreken, worden zij zich meer bewust van de problematiek en leren ze collectieve en maatschappelijke factoren te signaleren en onder de aandacht te brengen. Zo ontwikkelen ze een armoede-sensitieve beroepshouding. 

Databank met onderzoeken

Vanuit het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit verschijnen regelmatig publicaties: artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en/of promotieonderzoeken. Al die onderzoeken worden opgeslagen in een repository. Benieuwd?