Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Armoede: lezen - luisteren - kijken: Lokaal samenwerken

Klik op de afbeelding en lees verder ...

Handreiking

 


Deze handreiking bevat tips en adviezen van kinderen en jongeren hoe een gemeente een kindgericht armoedebeleid tot een succes kan maken. Ook bevat het een aantal goede voorbeelden (uit Den Haag, Zoetermeer en Tilburg) van hoe kinderen en jongeren betrokken worden bij het inrichten van gemeentelijk armoedebeleid. 
 

Inmiddels is er een nieuwe publicatie verschenen: die lees je hier.

Dossier

Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden

Geschreven door: Afiah Vijlbrief en Krista van Mourik

Uitgegeven door: Movisie

In het dossier 'Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden' beschrijft Movisie welke werkzame elementen professionals kunnen inzetten om personen te ondersteunen die te maken hebben met financiële problemen. Het dossier biedt informatie over de meest actuele cijfers en feiten, en geeft inzicht in wat werkt bij de aanpak van armoedeproblematiek en schuldhulpverlening in de praktijk. Het geeft professionals handvatten om zelf in de praktijk met deze problematiek aan de slag te gaan.

Handreiking

Handreiking voor gemeenten: Aanpak kinderarmoede 

In 2017 geschreven door Divosa.

Meer lezen over deze organisatie? Kijk dan op www.divosa.nl

 


In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Gemeenten ondersteunen kinderen die opgroeien in armere gezinnen. Maar ze bereiken nog lang niet iedereen en er is een groot verschil in het aanbod aan voorzieningen per gemeente. Hoe kan dat beter? Met wie kunnen gemeenten samenwerken aan een sluitende aanpak? Deze handreiking biedt tips en inspiratie.

Benadering

Een gedragsgerichte benadering van armoede: Van beleid naar uitvoering 

Geschreven door Jorien van der Laan, Marjoka van Doorn Winke Goede en Roeland van Geuns.

Gepubliceerd door de HvA - Hogeschool van Amsterdam

De hierboven genoemde medewerkers van het lectoraat Armoede Interventies doen in dit rapport verslag van een onderzoek naar bewezen effectieve interventies ter ondersteuning van mensen in langdurige armoede. Aanleiding voor dit rapport was een opdracht van Gemeente Almere en Den Haag, zij wilden weten hoe beleid en de praktijk in de gemeente mensen in langdurige armoede beter kunnen ondersteunen door inzichten uit de gedragsleer in te zetten. De schrijvers hopen dat dit literatuuroverzicht ook anderen kan helpen bij een meer gedragsgerichte aanpak van armoede bestrijding.

Dossier

Kennisdossier Armoede

Nederlands Jeugdinstituut - NJi

contactpersoon: Esther van Beekhoven

 
Kennisdossier
Sterke basis voor de jeugd


Nederlands Jeugdinstituut - NJi

contactpersoon: Johan Kruip