Deze handreiking bevat tips en adviezen van kinderen en jongeren hoe een gemeente een kindgericht armoedebeleid tot een succes kan maken. Ook bevat het een aantal goede voorbeelden (uit Den Haag, Zoetermeer en Tilburg) van hoe kinderen en jongeren betrokken worden bij het inrichten van gemeentelijk armoedebeleid.
Inmiddels is er een nieuwe publicatie verschenen: die lees je hier.
In het dossier 'Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden' beschrijft Movisie welke werkzame elementen professionals kunnen inzetten om personen te ondersteunen die te maken hebben met financiële problemen. Het dossier biedt informatie over de meest actuele cijfers en feiten, en geeft inzicht in wat werkt bij de aanpak van armoedeproblematiek en schuldhulpverlening in de praktijk. Het geeft professionals handvatten om zelf in de praktijk met deze problematiek aan de slag te gaan.
In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Gemeenten ondersteunen kinderen die opgroeien in armere gezinnen. Maar ze bereiken nog lang niet iedereen en er is een groot verschil in het aanbod aan voorzieningen per gemeente. Hoe kan dat beter? Met wie kunnen gemeenten samenwerken aan een sluitende aanpak? Deze handreiking biedt tips en inspiratie.
De hierboven genoemde medewerkers van het lectoraat Armoede Interventies doen in dit rapport verslag van een onderzoek naar bewezen effectieve interventies ter ondersteuning van mensen in langdurige armoede. Aanleiding voor dit rapport was een opdracht van Gemeente Almere en Den Haag, zij wilden weten hoe beleid en de praktijk in de gemeente mensen in langdurige armoede beter kunnen ondersteunen door inzichten uit de gedragsleer in te zetten. De schrijvers hopen dat dit literatuuroverzicht ook anderen kan helpen bij een meer gedragsgerichte aanpak van armoede bestrijding.