Citaat uit het boek: er is moed, engagement en inspiratie voor nodig om eigen ingrijpende levenservaringen te ontwikkelen tot ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigheid is een vak in ontwikkeling. De afgelopen decennia is een professionaliseringsslag gaande en heeft ervaringsdeskundigheid haar intrede gedaan in de zorg, het sociaal domein en het onderwijs. Deze ontwikkeling brengt allerlei leertrajecten op gang, van autodidactische tot cursorische en post-hogere beroepsopleidingen.
Met ‘Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid’ willen de auteurs informatie, inspiratie en inzicht geven over de ontwikkeling en implementatie van ervaringsdeskundigheid op het gebied van zorg en welzijn. Zij behandelen hierbij zowel het individuele niveau als het team- en organisatieniveau.
Wat werkt en wie werkt?
Het bevorderen van participatie bij de aanpak van armoede en schulden
Oratie Saskia Keuzenkamp
Uitgegeven door de Vrije Universiteit Amsterdam
Deze oratie gaat over participatie en dan vooral gezien als de fundamenteel menselijke behoefte om mee te doen, nuttig te zijn, erbij te horen. Keuzenkamp richt zich in het bijzonder op mensen die in armoede leven en schulden hebben. Armoede en schulden belemmeren deelname aan de samenleving en dragen bij aan sociale uitsluiting. Keuzenkamp stelt dat er in ons welvarende land veel mensen te maken hebben met armoede en schulden en dat zij hierdoor niet in staat zijn volwaardig te participeren en een goede kwaliteit van leven te genieten. Ook wordt in deze oratie effectiviteit besproken: over hoe participatie van mensen bevorderd kan worden en hoe mensen duurzaam uit de armoede geholpen kunnen worden. Daarbij wordt met name ingaan op de rol die ervaringsdeskundigen hierin zouden kunnen vervullen.
Deze bijdrage bespreekt hoe op een kwaliteitsvolle manier ervaringsdeskundigen in de armoede kunnen worden ingeschakeld binnen de werkingen van het algemeen welzijnswerk. In verschillende werkingen van het algemeen welzijnswerk worden vandaag al ervaringsdeskundigen ingezet. Meestal nog als stagiair, maar ook met een arbeidscontract en op enkele plaatsen als vrijwilliger.
Ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in onderwijsprojecten: Syntheserapport
Geschreven door Stijn Suijs en Benny Flamant
Uitgegeven door Katholieke Universiteit Leuven & vzw De Link
KLIK OP DE TITEL voor de fulltext
Artikel uit PsychoSociaal Digitaal waarin auteur Yvonne Meeuwsen schrijft over:
'De ervaringsdeskundige kent de overlevingsvaardigheden van de cliënt als geen ander. Meer dan wie ook kunnen zij herkennen wanneer iemand in oude pijn schiet en vandaaruit handelt. De professional die geen eigen ervaring heeft op dit gebied, ziet mogelijk alleen het gedrag. De neiging bestaat om, vanuit opleiding en ervaring, dit gedrag te koppelen aan een diagnose, in plaats van aan een voorliggend trauma.
KLIK OP DE AFBEELDING voor de fulltext van dit artikel.
Ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting.
Artikel uit het tijdschrift Sociaal Bestek (2018)
Geschreven door Martin Stam en Jetske Jong
KLIK OP DE TITEL voor de fulltext
Ervaringsdeskundigen en armoedebestrijding: Een hard bevochten overwinning op zichzelf.
Artikel uit POW Alert (2013).
Geschreven door Stijn Suijs
KLIK OP DE TITEL voor de fulltext
Werken met en voor mensen in kansarmoede: Een evaluatie van het project TAO Limburg
Geschreven door Birgit Goris, Ann Moreels en Wim Van Opstal
Uitgegeven door SSH-KHLeuven
Landelijke evaluatie EDASU opleidingen
Geschreven door Chris Nijboer, coördinator Simona Karbouniaris
Uitgegeven door EDASU i.s.m. HU
Kaatje Van Roij en Sara Willems
Uitgegeven door Universiteit Gent