Skip to Main Content

Armoede: lezen - luisteren - kijken: Tools

KansenKeren (klik op de afbeelding)

Kennistest over kinderarmoede - NJi

Klik op de afbeelding en kijk wat jij weet over kinderarmoede in Nederland. 

(Bron en test: NJi - Nederlands Jeugdinstituut)

KansenKeren (update)

Het spel KansenKeren is ontwikkeld voor professionals, studenten en vrijwilligers die dáár zijn waar kansen van kinderen en volwassenen gekeerd kunnen worden. Het spel maakt sociale ongelijkheid tastbaar en op een eenvoudige manier onderwerp van gesprek.

In maart 2021 is er een speciale editie verschenen. Want wat heeft een jaar corona betekend voor mensen in kwetsbare levensomstandigheden?

Kletsborden

Kletsborden is een (online) spel waarmee je écht contact kunt maken, op jouw manier. Je stelt elkaar gewone en ongewone vragen. Je deelt verhalen. En.. er ontstaan verrassingen als je je echt in elkaar verdiept. Er zijn kaarten over horen, zien en voelen. Je ervaart dat alle mensen beperkingen hebben. En dat alle mensen mogelijkheden hebben.

Kwartetspel

Het ‘Hoe ver van de rand sta jij?’- kwartet is bedoeld om op een ludieke en luchtige manier allerlei thema’s rondom armoede en schulden bespreekbaar te maken. Dat is nodig omdat armoede nog vaak een taboe is. Mensen in armoede kunnen zich schamen voor hun situatie en vrijwilligers en professionals vinden het soms lastig om erover te beginnen. Met dit kwartetspel kun je het ijs breken. Met elkaar ‘spelenderwijs’ in gesprek raken.

Download HIER de handleiding

Download HIER het kwartet

Voorbeeldkaart uit het kwartet. Bron: www.werkplaatsensociaaldomein.nl

Zakgeldproject

Downloads (handige templates om zelf te gebruiken).