Skip to Main Content

Inspiratiegids HAN Centre for Creativity: Creatieve technieken

Toolkit Creatief Denken en Handelen

Op deze pagina verzamelen we allerlei creatieve technieken, via websites, handige boeken en wellicht nog veel meer....

Laat het ons weten als je een goed suggestie hebt als toevoeging!

 

 

Kaatst aangepast op 20 april 2022 door Pieter van Leeuwen

Boeken over creatieve technieken

Heb of wil jij een creatieve carrière, pak dit boek er dan is bij! Met praktische tips leer jij hoe je jouw creatieve potentieel kunt ontwikkelen. 

Er zijn meer dan veertig miljoen mensen die een creatieve carrière hebben. Misschien werk je zelf binnen een creatieve sector, of misschien zou je dit graag willen. In dat geval kan dit boek je wel eens aanspreken. Je leert middels een concreet programma hoe je jouw creatieve potentieel kan ontwikkelen. Je kunt bij implementatie van de praktische tips een creatief proces op gang brengen en jouw creatieve zelf ontdekken. Zo leer je over onderzoek naar energie en wat het met kunst te maken heeft, concrete tips over timemanagement, hoe je je kan ontdoen van het excuus dat je creatieve output blokkeert, enz.

 

Hoe denk je als een kunstenaar, ben jij er al achter? In dit boek leer je over zelfontplooiing middels praktische voorbeelden en oefeningen vanuit de kunstmedia, zoals muziek en poëzie.  

Parallel Mind, The Art of Creativity gaat niet over tekenen of schilderen, maar over het denken als een kunstenaar. De auteur, Aliyah Marr, is lerares, beeldend kunstenaar, dichter, grafisch ontwerper en art-director. In dit boek gebruikt ze haar ervaringen om te laten zien hoe je je lichaam, je beroep, je relatie en je leven kunt veranderen door simpelweg je gedachten te veranderen. Dit boek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in een praktische vorm van zelfontplooiing. Het boek staat vol met praktische voorbeelden en oefeningen uit vele media: beeldende kunst, theater, muziek, video, poëzie, scenarioschrijven en dans. Dit boek leert je allereerst om je gedachten en emoties te uiten middels kunstvormen. Vervolgens leert het je hoe je deze gedachten en emoties kan verduidelijken, zodat je kan creëren wat je maar wilt.

 

Praktische adviezen voor het optimaliseren van je denkvermogen, het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. 

Lateral thinking is een klassiek werk over het verbeteren van creativiteit, geschreven door de wereldberoemde schrijver en filosoof Edward de Bono. De Bono is een leidende autoriteit op het gebied van creatief denken en het aanleren van denken als een vaardigheid.  
Op scholen wordt ons geleerd om problemen direct aan te pakken, dit is wat Edward de Bono 'verticaal denken' noemt. Deze manier van denken werkt goed in eenvoudige situaties, maar niemand weet meer hoe we verder moeten als deze aanpak faalt. Lateraal denken heeft alles te maken met het vrijmaken van je fantasie. Door een reeks technieken, in groepen of alleen werkend, laat Edward de Bono zien hoe je de geest op nieuwe en spannende manieren kunt stimuleren. Dit boek leert je om problemen vanuit verschillende hoeken te bekijken, waardoor je met oplossingen komt die zowel ingenieus als effectief zijn. De Bono zet praktische adviezen uiteen voor het optimaliseren van je denkvermogen en het nemen van beslissingen. Na het lezen van dit boek zal je productiever te werk gaan en een geduchte denker zijn.

 

In dit boek leer je middels interactieve tools hoe je (zelfopgelegde) beperkingen in kan zetten om jouw creatief denk- en werkvermogen te bevorderen. 

Wanneer zich beperkingen voordoen lijkt creativiteit vaak organisch aan de oppervlakte te treden. Beperkingen mogen je niet weerhouden om te innoveren, integendeel, beperkingen zijn vaak de drijvende kracht achter innovatie. Dit boek biedt inspirerende voorbeelden uit verschillende sectoren. Ook leert het je over vijf technieken die stap voor stap laten zien hoe natuurlijke of zelfopgelegde beperkingen kunnen worden gebruikt ter bevordering van creativiteit. Je vindt downloadbare tools op de interactieve website die bij dit boek hoort. Verander de beperkingen in de realiteit in een creatief voordeel met When the Box is the Limit.

 

Creativiteit wordt steeds belangrijker op de arbeidsmarkt, maar hoe word je nou creatief? Dit boek helpt je bij het ontwikkelen van de basisvaardigheden.

Er wordt regelmatig door wetenschappers gezegd dat de helft van het werk dat we nu doen overgenomen zal worden door robots. Ook wordt gezegd dat creativiteit de belangrijkste vaardigheid is voor relevantie binnen de arbeidsmarkt in de eenentwintigste eeuw. Zelfs als de wetenschap het bij het verkeerde eind heeft, is het nog steeds er leuk en goed om jezelf creatief te ontwikkelen. In dit boek leer je wat creativiteit is en waarom we minder creatief zijn dan we zouden willen zijn. Je zult gaan oefenen met basisvaardigheden om creatief te worden en je leert hoe een creatief proces kan worden ontworpen en uitgevoerd. Van het formuleren van een goede startvraag tot divergent denken, het zit er allemaal in. Het boek geeft instructies voor het succesvol prototypen en verkopen van ideeën, oplossingen en concepten. Zo helpt dit boek je om nog lang en gelukkig te werken en de robots te verslaan.

 

Benut al je potentieel met Das Mind Map Buch! 

Met dit Duitse boekje heb je de sleutel in handen tot een unieke denktool waarmee je moeiteloos en efficiënt je geheugen, creativiteit, concentratie, communicatieve vaardigheden, algemene intelligentie en mentale snelheid kunt verbeteren. Je brein is tot grootse dingen in staat - leer met behulp van de Das Mind Map Buch om uw potentieel te benutten!

 

Leren tekenen als middel om tot zelfontplooiing en reflectie te komen, dit boek kan je daarbij helpen.

In dit boek leer je niet alleen de technische vaardigheden die nodig zijn om te tekenen, maar je leert ook manieren om je persoonlijke ontwikkeling op het gebied van creativiteit te ontplooien. Heather Williams, de schrijfster van dit boek, neemt je stapsgewijs mee in haar ervaring rondom creativiteit. Het boek begint met een persoonlijk verhaal over hoe ze in haar jeugd niet werd aangemoedigd om creatief te zijn en in haar volwassen leven pas leerde hoe ze haar creatieve impulsen kon terugwinnen. Het boek is verdeeld in drie onderdelen: Potloden en Perceptie (observeren en tekenen wat er in de fysieke wereld wordt gezien); Kleurpotloden en bewustzijn (het interieurlandschap tekenen); en Inkt en Intuïtie (puttend uit iemands intuïtieve wijsheid).

 

Dit boek is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van design thinking methodes voor het creëren van innovatie.  

In dit boek komen 60 methoden aan bod die worden gebruikt in bij het ontwerpen van nieuwe producten of diensten binnen ontwerpinnovatieprojecten. Dit boek richt zich op de behoefte van iedereen die geïnteresseerd is in het academisch of operationeel inzetten van design thinking binnen hun organisatie. Nu design thinking een steeds meer gewaardeerde vaardigheid wordt binnen veel sectoren, is er een toenemende vraag naar op ontwerp gebaseerde vaardigheden op de werkplek. Het boek biedt een toegankelijk overzicht van het design thinking-proces, samen met een breed scala aan methoden die op veel verschillende gebieden en contexten kunnen worden toegepast, denk aan: product- en serviceontwerp; interactieontwerp en gebruikerservaring-ontwerp. De gebruikte methoden worden gepresenteerd door middel van een evidence-based beschrijving samen met eenvoudige oefeningen die een praktische en interactieve leerervaring mogelijk maken. Het boek is een leermiddel dat het begrip over design als methode voor innovatie kan vergroten.

 

Video's over Creatieve technieken

Artikelen over Creatieve technieken