Skip to Main Content

Inspiratiegids HAN Centre for Creativity: Creatieve mindset

Boeken over Creatieve mindset

Leven als een creatieveling kan uitdagingen met zich meebrengen. In dit boek doe je inspiratie op die jouw groei als creatieveling en als persoon zullen aanwakkeren.  

Creativity for Life is een alomvattende benadering van het leven van de, veelal onbegrepen, artistiekeling en/of kunstenaar. De volgende uitdagingen komen onder andere aan bod: beslissen of je talent hebt (en of dat wel belangrijk is), bepalen van je mate van betrokkenheid, blokkades overwinnen, je plek vinden binnen cultuur, je kunst gebruiken om je innerlijke leven te verkennen, enz. Het boek Creativity for life bevat zowel literatuur, ideeën, inspiratie en oefeningen om je groei als kunstenaar en als persoon te stimuleren. De auteur van het boek Creativity for Life, Dr. Eric Maisel, heeft nog zo’n 49 andere boeken geschreven, veelal vanuit creatief perspectief. In zijn jarenlange praktijkervaring als psycholoog en creatief coach is Dr. Maisel getuige geweest van de uitdagingen en worstelingen waarmee creatieve mensen geconfronteerd kunnen worden. Het boek Creativity for Life is geschreven vanuit zijn ervaringen en perspectief op het leven van een creatieveling. 

 

Leer de geheimen van succesvolle en inspirerende vrouwen, die allen geleerd hebben hoe ze creativiteit als kracht kunnen inzetten. 

In The 12 Secrets of Highly Creative Women worden strategieën gedeeld voor succes op basis van inspirerende waargebeurde verhalen van succesvolle vrouwen. De auteur, Gail McMeekin, heeft als creativiteitscoach klanten over de hele wereld geholpen hun doelen te bereiken. In haar boek neemt ze de lezer mee in hoe eenendertig creatieve vrouwelijke ondernemers en bedrijfsleiders bewezen strategieën hebben gebruikt om te slagen. McMeekin gaat ervan uit dat iedereen beschikt over de software om creatief te zijn. Echter doordat velen van ons beschaamd of bekritiseerd zijn in hun leven, wordt de uiting van deze creativiteit belemmerd. De creatieve vonken blijven zogezegd smeulen onder lagen van angst en twijfel aan onszelf. McMeekin helpt je door die lagen heen te gaan, om opnieuw contact te maken met je creatieve potentieel. 

 

Worstelen met de angst om niet uniek te zijn, doodnormaal! Dit boek biedt creatievelingen geruststelling en moed om door zelftwijfel heen te werken en hun ambacht te ontwikkelen. 

Creative authenticity bestaat uit een verzameling van korte essays die veelvoorkomende expressieve en persoonlijke problemen verduidelijken waar veel kunstenaars mee kampen. Denk hierbij aan de angst om clichématig te worden, de wens om waarheden in kunst te laten doorschemeren en de frustratie achter het zoeken naar een eigen geluid als kunstenaar. In dit boek worden deze angsten gesust door inzichtelijke discussies over persoonlijke ervaringen en worstelingen van beroemde kunstenaars. Creative authenticity biedt de geruststelling dat genoemde worstelingen normaal zijn. Het moedigt kunstenaars aan om zich te focussen op de ontwikkeling van hun ambacht en het vinden van inspiratie om door zelftwijfel heen te werken.  

 

Hoe werkt creativiteit nou eigenlijk en hoe kan jij creatiever worden? Daar kom je in dit boek achter! Ook leer je interessante weetjes, weet jij bijvoorbeeld hoe het kan dat Bob Dylan zijn beste nummers schreef in een periode dat hij eigenlijk wilde stoppen als muzikant?   

In dit boek leer je hoe nieuwe ideeën ontstaan. De auteur, Jonah Lehrer, maakt gebruik van neurologisch en psychologisch onderzoek om erachter te komen hoe creatieve denkprocessen werken. Hij komt tot interessante ontdekkingen: zo blijkt dat creativiteit niet een talent is dat alleen is weggelegd voor een selectief groepje mensen. Het is een combinatie van denkprocessen die iedereen kan leren te gebruiken.  
Dit boek helpt je middels onderzoek en interessante weetjes creativiteit te begrijpen en zelf creatiever te worden. Wil jij bijvoorbeeld meer weten over waarom brainstormsessies juist géén nieuwe creativiteit opleveren? Of waarom de kleur blauw je kan helpen om je creatieve output te vergroten? Dan is dit het boek voor jou!

 

De imagineering-ontwerpmethode is een vernieuwende manier om organisatieverandering in gang te zetten. Er wordt gewerkt met de verandering van de mindset van betrokkenen: ‘transformatie door inspiratie’. 

Verandering in gang zetten, een centraal onderwerp in deze tijd. Niet alleen hebben veel van onze organisaties verandering nodig, hele industrieën en systemen moeten worden getransformeerd om te overleven in een snel veranderende en verbonden samenleving. In dit boek wordt de Imagineering-ontwerpmethode gepresenteerd en geëvalueerd op zijn effectiviteit bij het realiseren van organisatieverandering. Binnen deze methode wordt organisatieverandering gezien als een opkomend proces van zelforganisatie. In plaats van de focus te leggen op gedragsverandering, zoals conventionele verandermethoden dat doen, richt deze methode zich op het bereiken van een mind-shift. Er wordt naar gestreefd om ‘transformatie door inspiratie’ te creëren. Er wordt op vier vakgebieden gereflecteerd op de effectiviteit van de Imagineering-ontwerpmethode: transformatief organiseren, strategisch denken, design thinking en management(educatie). 

 

Video's over Creatieve mindset

Artikelen over Creatieve mindset