Skip to Main Content

Inspiratiegids HAN Centre for Creativity: Speelveld Creativiteit 2

Speelveld 2: Creativiteit, wat is er voor nodig overzicht

Het speelveld van creativiteit geeft in twee concept maps weer waar creativiteit over gaat, in een samenhangend geheel van begrippen.  

In de tweede concept map: “Creativiteit, wat is er voor nodig” wordt weergegeven wat je aan moet spreken om je creativiteit te ontwikkelen en te uiten.

In de vier rode bollen staan een paar onmisbare zaken als het gaat om creativiteit. Nieuwsgierigheid en een zeker speelsheid zijn nodig om nieuwe dingen te kunnen ontdekken, en de kennis en ervaring die je hebt opgedaan geven meer diepgang op deze zoektocht. Het is overigens bijzonder dat kennis en ervaring ook remmend kunnen werken, dan komen de nieuwsgierigheid en de speelsheid weer in beeld.

Het speelveld is verder opgebouwd uit vier “krachten:” waarnemingskracht, doekracht, denkkracht, en scheppingskracht.

Je hebt als eerste waarnemingskracht nodig. Kun je onbevangen en met een “beginner’s mind” kijken en luisteren? Kun je alle zintuigen inschakelen en je bewust worden van wat je waarneemt? Kun je goed observeren?

De volgende kracht die je nodig hebt is “doekracht”. Veel beroemde creatieve mensen geven aan dat je veel doorzettingsvermogen nodig hebt om op goede ideeën te komen. Je moet het oefenen zelf leuk vinden….

Lef is nodig om je afhankelijkheid van het oordeel van anderen wat te verminderen. Vakmanschap en ambachtelijkheid geven je (vaak na lang oefenen) de tools om iets tot stand te brengen.

Denkkracht is het vermogen om dingen anders te denken. Je vermogen om te kunnen “omdenken”, nieuwe ideeën te kunnen genereren en onverwachte associaties te maken. Allerlei denktechnieken zoals brainstormen en associatiespellen kunnen je helpen dat verder te ontwikkelen.

Als je ten slotte uiting wil geven aan alles wat je bedacht hebt, dan heb je daar een zekere scheppingskracht voor nodig. Allereerst je vermogen om je iets te verbeelden (imaginatie), en daar concreet vorm aan te geven )ontwerpen). Ten slotte moet je dat ook kunnen communiceren aan anderen (via beeld, taal, muziek enzovoort).

Aangepast op 21 april 2022 door Pieter van Leeuwen

Uitleg video