Skip to Main Content

Inspiratiegids HAN Centre for Creativity: Muziek

Boeken over Muziek

Dit boek is bedoeld voor het onderwijzen van muzikale basisconcepten middels creatieve processen die zich voordoen tijdens het componeren van muziek.  

Teaching music through composition laat zien hoe je muzikale basisconcepten aan kan leren bij leerlingen door middel van het creatieve proces van het componeren van muziek. Dit boek leert je om een ​​breed scala aan muzikale onderwerpen te onderwijzen, waaronder algemene/basismuziektheorie, muziekwaardering en -analyse, keyboard spelen, componeren/arrangeren, zelfs gehoortraining (auditieve theorie). Dit boek biedt een praktisch en volledig multimediaal curriculum van meer dan zestig lesplannen binnen negenentwintig studie eenheden. Je komt onder andere opdrachtbladen, werkbladen, hand-outs, audio en videobestande tegen in dit boek en op de bijbehorende website. De tool waarmee leerlingen muziek maken, bewerken, opslaan en reproduceren is de technologie. Alle betrokken leerlingen kunnen zinvolle praktijkgerichte leerervaringen opdoen die niet alleen hun muziekervaring en leren beïnvloeden, maar ook hun begrip en comfort met 21e-eeuwse technologieën. Of het nu de primaire focus van je klas is om technologie te gebruiken om muziek te maken of om technologie als een eenheid te verkennen, dit boek laat je zien hoe dit kan worden gedaan met praktische, beproefde lesplannen en studentenactiviteiten. 

 

Het is voor studenten nog nooit zo makkelijk of leuk geweest om muziek en muziekgerelateerde projecten te componeren, improviseren, arrangeren en produceren dan met de huidige technologie. In dit boek leer je technologie te gebruiken om je muzikale creativiteit te kunnen uiten.

Technology to unlock musical creativity biedt zowel een raamwerk voor praktische tips over technologische hulpmiddelen die het meest geschikt zijn om authentieke muzikale creativiteit van studenten aan te moedigen als een overtuigend pleidooi voor op creativiteit gebaseerd muziekleren. Dit boek helpt docenten om het potentieel van leerlingen voor muzikale expressie openen, koesteren en ontwikkelen. Voorbeeld na voorbeeld illustreert verschillende scenario's voor muziekonderwijs en technologie. Het boek bevat ook praktische ideeën voor op technologie gebaseerde creatieve muziekactiviteiten, het lokaliseren van lesplannen en het beoordelen van creatief werk. De meeste van de beschreven activiteiten kunnen worden uitgevoerd door beginnende gebruikers met gratis of goedkope muziektoepassingen. Het boek bevat ook een uitgebreide begeleidende website met tientallen audio- en videovoorbeelden.

 

In dit boek wordt uitgelegd wat muziek met je brein doet, maar dit wordt gedaan op een manier waardoor de magie rondom muziek intact blijft. 

De autheur Daniel Levitin schrijft in eerste instantie vanuit zijn ervaring als muzikant en studiotechnicus. Door zijn muzikale ervaring weet hij hoe liedjes moeten klinken. Daarnaast is Levitin ook hersenwetenschapper en stelt hij dat het verband tussen wat je hoort en wat je voelt, onmiskenbaar is. Iedereen die ook maar een beetje van muziek houdt, kent de ervaring wel dat een liedje je terug kan brengen naar een vakantie, een liefde, een gevoel, enz. Dit gebeurt soms vanwege melancholie, maar soms maakt het gewoon herinneringen los. In bepaalde gevallen is het de tekst die je mee terug neemt, maar in andere is het de juiste noot op het juiste moment die je raakt. In dit boek leer je wat muziek in je hoofd doet en waarom.

 

Hoe kan muziek jou door wanhoop heen helpen en welke solide levensadviezen zijn te vinden in de popmuziek van de afgelopen vijftig jaar? Je leest het in Don’t eat the yellow snow. 

Wanneer je er even volledig doorheen zit en je bijna tot waanhoop kan vervallen, kunnen enkele van de beste popsongs toch echte troost bieden om de pijn te doorstaan. Het probleem met advies in het dagelijks leven, is dat we het in het algemeen vaak niet aannemen, met adviesliedjes is dit een ander verhaal. Het mooie van adviezen in een liedje is dat je achterover kunt leunen en kunt luisteren naar iemand anders die je door een moeilijke situatie heen coacht terwijl je tegelijkertijd uit je zelf dak gaat op de muziek. Dit boek somt 250 van de beste popsongs op voor momenten waarop solide levensadviezen nodig zijn. De nummers vertegenwoordigen alle populaire muziekstijlen van de afgelopen 50 jaar, van rock tot folk en van punk tot hiphop. 

 

Inzichten van musici helpen medewerkers van bedrijven om klantervaringen serieus te nemen en te verbeteren.  

Publiek weten te raken en goede klantervaringen, dit wordt steeds belangrijker binnen strategieën van bedrijven en instellingen. Voor muziekmakers is dit de kern van hun vak: de toekomst van een muzikant staat direct op het spel wanneer zijn publiek niet langer geraakt wordt door de muziek. De business compositie laat zien hoe ondernemers, marketeers, accountmanagers, leiders en hun teams kunnen leren van musici. Het boek zet je aan het denken en stimuleert je om te doen, door middel van tientallen parallellen tussen het creëren van overtuigende muziek en prestaties leveren waar klanten enthousiast van worden. Het boek beschikt over bruikbare inzichten en modellen voor het creëren van unieke en toch herhaalbare klantervaringen met behulp van eigen 'zakelijke composities'. Herkenbare voorbeelden laten zien wat deze benadering in de praktijk oplevert. Businesscomposities leiden tot betere afstemming tussen leiders en volgers, tot meer harmonie tussen solisten en ondersteuners, tot meer gedrevenheid in de uitvoering en versterking van het effect op de klant. 

 

Durf jij de stap naar vrij improviseren en eigen muziek creëren nog niet te zetten? Dit boek kan je helpen om de drempel te overkomen.  

Dit boek is bedoeld voor iedereen die (beter) wil leren improviseren op de piano of op een ander instrument. Van amateur tot professionele musicus, iedereen die het verlangen voelt om eigen muziek te maken, het maakt niet uit in welke stijl, kan leren met die boek. Je kunt direct aan de slag met dit boek, het zit boordevol praktische oefeningen, luistervoorbeelden (op cd), verhelderende anekdotes en weetjes. Iedereen kan leren improviseren, dit boek helpt je over de drempel naar onvermoede muzikale uitingen.

 

Video's over Muziek

Artikelen over Muziek