Skip to Main Content

Inspiratiegids HAN Centre for Creativity: Speelveld Creativiteit 1

Speelveld 1: Creativiteit, wat doe je overzicht

Het speelveld van creativiteit geeft in twee concept maps weer waar creativiteit over gaat, in een samenhangend geheel van begrippen.  

In de eerste concept map “creativiteit, wat doe je” wordt aangegeven wat je aan het doen bent, welke activiteiten je ontplooit als je je op het terrein van de creativiteit begeeft.

Je ziet vier essentiële activiteiten, namelijk spelen, anders denken en doen, vormgeven aan gedachten, ideeën en gevoelens, en het creëren van bijzondere arrangementen, vrijplaatsen.

Het begint allemaal met spelen, dingen doen vanuit een speels idee, gewoon omdat je het je fijn en leuk vindt om die te doen. Onderdelen van dat spelen zijn oefenen, proberen iets onder de knie te krijgen, en experimenteren, dingen uitproberen. Uitgangspunt hier is het doen van iets.

Aan de andere kant van de map zie je anders denken en doen. Hier begint het met denken (vaak samen met doen) om op andere, nieuwe ideeën te kunnen komen. Daarvoor gebruik je allerlei creatieve technieken, je probeert op allerlei manieren problemen op te lossen (problem solving) en je probeert wat verder door te zoeken naar de essentie van dat probleem (problem finding).

Boven aan de map zie je wat je doet om vorm te geven aan al je gedachten, ideeën en gevoelens. In eerste instantie is dat het uiten daarvan op wat voor manier dan ook, oftewel expressie. Twee specifieke manieren om te uiten en vorm te geven zijn de wereld van de kunst, en de wereld van design.

Onder aan de map zie je wat je doet als je samen met andere mensen vormgeeft aan activiteiten, die ruimte bieden voor spel en creativiteit: vrijplaatsen. Bijzondere plekken en activiteiten waarin van alles te beleven is en die zich duidelijk onderscheiden van al de activiteiten die je in het dagelijks leven moet doen.  Die kunnen spontaan zijn, maar je ziet je ook terug in rituelen (zoals in carnaval en religie) en games.

Aangepast op 21 april 2022 door Pieter van Leeuwen

Uitleg video