Skip to Main Content

E-books: Voeding & Diëtetiek

E-books Studiecentra HAN

Boekenlijst 2024-2025

Op je boekenlijst staan veelgebruikte en aanbevolen leermiddelen. 
Het Studiecentrum heeft deze leermiddelen ook aangeschaft. Deze zijn gratis te gebruiken. 

Let op: Boeken zijn niet gegarandeerd beschikbaar. Bij e-books geldt een maximum aantal gelijktijdige gebruikers. Hierdoor is een e-book soms bezet. Technisch kan er ook iets misgaan.

Problemen met digitale toegang? Stuur een mail naar Digitaal Studiecentrum.
[Laatst bijgewerkt: 23-7-2024]

E-books Voeding & Diëtetiek

Propedeuse:
Adriaansen, M., & Caris, J. (2020). Elementaire sociale vaardigheden (4e druk). Bohn Stafleu van Loghum. 

Baauw, M., Leibbrandt, A., Scholten, H., Schoofs, G., & Verweij, M. (2020). Het diëtistisch consult : vaardigheidstraining op www.hetdietistischconsult.nl (6e druk). Boom. 

Blommestein, I. van, Eijndhoven, A. van, Mil, J. van, Lansbergen, T., & Wijk, F. van. (2008). Kook ook : het meest complete basiskookboek met productinformatie, alle basistechnieken en meer dan 1400 recepten (8e geheel herziene druk). Inmerc. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Burgt, M. van der, & Mechelen-Gevers, E. J. van. (2008). Preventie en gezondheidsbevordering door paramedici. Bohn Stafleu van Loghum. [Link defect doorgegeven] 

Catsberg, C. M. E., & Kempen-van Dommelen, G. J. M. (2008). Levensmiddelenleer (6e druk). HB Uitgevers. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Dijk, R. (2022). Veilig voedsel : microbiologische principes, chemische en fysische factoren (4e druk). Boom uitgevers. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Eden, J. G. van, Gerritsen, W. J., & Zedde, A. van de. (2009). Receptenleer : processen en technieken (6e, herziene druk ed.). HB Uitgevers. [Fysiek boek Studiecentrum]

Kruizenga, H., & Wierdsma, N. (2020). Zakboek dietetiek. VU University Press. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Verhoeven, N. (2022). Wat is onderzoek? : praktijkboek voor methoden en technieken (7e druk). Boom uitgevers.

Waugh, A., Grant, A. W., Tibbits, R., & Sherlock, C. (2021). Ross en Wilson anatomie & fysiologie in gezondheid en ziekte (13e druk). Elsevier.

Whitney, E. & Rolfes, S.R. (2021). Understanding Nutrition (16e druk). Cengage Learning.

Zimbardo, P. G., Johnson, R., McCann, V., Boudestein, C., Moons, A., & Bouman, G. (2022). Psychologie : een inleiding (8e herziene editie). Pearson. [Fysiek boek Studiecentrum]

Zwanenburg, G., Scholte, H. & Driessen, H. (2021). Basisvaardigheden Toegepaste Scheikunde voor het HO. 3e druk. Noordhoff Uitgevers BV.
 

Hoofdfase: 

Bijl, B. van der. (2012). Hulpboek medische kennis : veelvoorkomende lichamelijke stoornissen (1e druk). ThiemeMeulenhoff. [Fysiek boek Studiecentrum]

Brug, J., Van Assema, P., Kremers, S. & Lechner, L. (2022). Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: een planmatige aanpak. (10e geheel herziene druk) Koninklijke Van Gorcum.

Grit, R., & Gerritsma, M. (2019). Competent adviseren: Professioneel aan het werk! (4e druk). Noordhoff.

Have, H. ten, Beijer, S., Delsink, P., Doornink, N., Lieshout, R. van, & Vogel, J. (2022). Handboek voeding bij kanker (3e geheel herziene druk). De Tijdstroom uitgeverij. [Fysiek boek Studiecentrum]

Silverman, J., Kurtz, S., Draper, J., & Timmerman, A. (2022). Vaardig communiceren in de gezondheidszorg: Een evidence-based benadering (3e herziene druk). Boom.

Aanvullende literatuur

Baauw, M., Leibbrandt, A., Scholten, H., Schoofs, G., & Verweij, M. (2020). Het diëtistisch consult (6e druk). Boom.

Fischer, T., & Julsing, M. (2015). Onderzoeksvaardigheden (2e druk). Noordhoff.

Stegeman, N. (2014). Zakboek voeding. Noordhoff. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Stegeman, N., Gilbert-Peek, W. A., & Franken, A. (2021). Voeding bij gezondheid en ziekte : handboek voor de gezondheidszorg (8e druk). Noordhoff Uitgevers. [Fysiek boek Studiecentrum] 

Van der Burgt, M., & Van Mechelen-Gevers, E. J. (2008). Preventie en gezondheidsbevordering door paramedici. Bohn Stafleu van Loghum.

Voeding & Dementie: Gezondheid en genieten in 1. [Besteld]
 

voedingskennis

Voedingskennis.nl​
Voedingskennis.nl is de vervanger van het Informatorium voor Voeding en Diëtetiek. Onderstaande supplementen zijn hier ook in te vinden naast de supplementen vanaf 2021.

Inhoud supplementen Informatorium:

Nr. 106 (december 2020)
      1. Voeding en ADHD en autismespectrumstoornissen (ASS)
      2. Voeding en de huid
      3. Ondervoeding bij ouderen
      4. Overgewicht en obesitas bij kinderen

Nr. 105 (augustus 2020)
      1. Intermitterend vasten
      2. Medische aspecten van (ischemische) hartziekten 
      3. Levensmiddelenwetgeving
      4. Voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid bij kinderen
      5. Water

Nr. 104 (april 2020)

      1. Vitamines - algemeen
​      2. Vitaminebehoefte en -inname
​      3. Chylothorax en het MCT-dieet
​      4. Voeding bij de ziekte van Huntington
      5. Schildklieraandoeningen

Nr. 103 (december 2019)

      1. Dieet bij chronische nierschade
      2. Voeding bij mensen met een verstandelijke beperking
      3. Enterale voeding
      4. Klinische voeding
      5. Parenterale voeding

Nr. 102 (augustus 2019)

     1. Mensen met het downsyndroom
     2. Coeliakie bij kinderen
     3. Duurzame voeding
     4. Dieetadviezen bij gebruik van MAO-remmers
​     5. Probiotica

Nr. 101 (april 2019)

  1. Eiwitten
  2. Methodisch handelen
  3. Eenduidig taalgebruik bij het diagnostisch en therapeutisch handelen van de diëtist
  4. Meetinstrumenten voor de diëtetiek
  5. Van evidence-based diëtetiek naar practice-based evidence

Nr. 100 (december 2018)

  1. Voeding en gezondheidseconomie
  2. Oliën en vetten
  3. Ondervoeding bij kinderen
  4. Vergoedingsregelingen voor dieetkosten
  5. Voeding bij intensieve sportbeoefening
  6. Voeding en mond- en tandziekten

Nr. 99 (augustus 2018)

  1. Voeding van het gezonde jonge kind (0–4 jaar)
  2. Eetstoornissen
  3. Eetstoornissen bij jonge kinderen
  4. Voeding bij kinderen met leveraandoeningen
  5. Voeding bij pancreasaandoeningen

Nr. 98 (april 2018)

  1. Voeding bij (recreatieve) sportbeoefening
  2. Het belang van sport en bewegen voor het handhaven van een gezond lichaamsgewicht
  3. Sportvoedingssupplementen en doping
  4. Voeding bij kinderen met maag-darmaandoeningen
  5. Erratum bij: Sportvoedingssupplementen en doping

Nr. 97 (december 2017)

  1. Voeding bij brandwonden
  2. Voeding bij dementie
  3. Voeding bij galblaas- en leveraandoeningen
  4. Voeding van de oudere mens
  5. Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag en de diëtist

Nr. 96 (augustus 2017)

  1. Denken over technologie, gezondheid, voeding en diëtetiek
  2. Niet-reguliere voedingssystemen nader bekeken
  3. Voedselovergevoeligheid bij oudere kinderen en volwassenen
  4. Perioperatieve voeding
  5. Suikers en zoetstoffen

Nr. 95 (april 2017)

  1. Dieetbehandeling eosinofiele oesofagitis
  2. Gepersonaliseerde voeding en zelfmonitoring
  3. Eetgedrag van ouderen: regulatie van voedselinname
  4. Voeding bij kinderen met oncologische aandoeningen
  5. Voeding bij neuromusculaire aandoeningen

Nr. 94 (december 2016)

  1. Gezonde voeding vanaf het vroegste begin in het leven
  2. Voeding en epidemiologie
  3. Microbiologische voedselveiligheid
  4. Veiligheid van verpakkingen en gebruiksartikelen voor levensmiddelen

Nr. 93 (augustus 2016)

  1. Coeliakie bij kinderen
  2. Diabetes mellitus bij volwassenen
  3. Screenen op ondervoeding bij volwassenen
  4. Voeding en immunologie
  5. Voeding bij dunnedarmaandoeningen

Nr. 92 (april 2016)

  1. Het FODMAP-beperkte dieet bij het prikkelbaredarmsyndroom
  2. Nierziekten bij volwassenen
  3. Cystic fibrosis
  4. Obesitas bij volwassenen

Nr. 91 (december 2015)

  1. Ondervoeding en nutritional assessment in de klinische setting
  2. De voedingsanamnese – Methoden voor voedselconsumptieonderzoek van bevolkingsgroepen en individuen
  3. Het Nederlandse voedingspeilingsysteem
  4. Voeding bij jicht en hyperurikemie

Nr. 90 (augustus 2015)

  1. Diabetes mellitus bij mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst
  2. Voedingsmiddelentabellen
  3. Voeding en slokdarmaandoeningen
  4. Voeding en milieu

Nr. 89 (april 2015)

  1. Het beroep van diëtist; positie, beroepsuitoefening en taken
  2. Voedingscoaching met NLP
  3. Osteoporose en voeding
  4. Motivational Interviewing voor diëtisten
  5. Multipele sclerose en voeding
  6. Methoden voor het vaststellen van de lichaamssamenstelling

Nr. 88 (december 2014)

  1. Methodisch handelen
  2. Eenduidig taalgebruik bij het diagnostisch en therapeutisch handelen van de diëtist
  3. Meetinstrumenten voor de diëtetiek
  4. Diabetes mellitus en zwangerschap
  5. Koolhydraten
  6. Voeding bij de ziekte van Parkinson

Nr. 87 (september 2014)

  1. Evidence-based diëtetiek
  2. Voeding bij stoma’s
  3. Schildklieraandoeningen
  4. Voedingsadviezen bij lithiumgebruik
  5. Voeding bij oncologische aandoeningen

Nr. 86 (april 2014)

  1. Chemische voedselveiligheid
  2. Levensmiddelenwetgeving
  3. Mineralen en spoorelementen
  4. Orale voeding met een aangepaste consistentie
  5. Voeding bij hemato-oncologische ziekten